飲食業真係世一惡頂

432 回覆
1118 Like 26 Dislike
之前英國聽個fd做d高級餐廳番8收夜12
但1星期3日假
Top up degree 做半個大學生先喇
早十年早餐廳Cafe都係全部香港人
而家變左?不過我做貴啲嘅場
高級餐廳真係諗唔到咩level…
返8 當佢有breakfast (all day), 但收12 又會做埋bar
姐係咩定位
好似做法國餐廳食好耐戈d
做lunch 番8預3 4個鐘野應該差唔多
英國有d人4 5點收工就食飯飲酒
做一輪8點戈班飲完酒先過嚟食
低學歷你仲想點。香港幾多人得1萬幾昨。
你做下地盤先講
咁係世一
低學歷對客嘅工好撚多喎 點解要諗
唔做飲食 零售業酒店業呢啲都得啦

你出街行個圈 有機會serve到你嗰啲人咪全部都係囉隨手都一堆
落場無錢,有D公司落場時間有野做
on9 樓下實q鳩坐都有依個數
真 啲客仲要麻撚煩
大學生暑假做緊full time
一日9個鐘
至少2杯奶茶/咖啡提神
如果唔係會行唔郁
做唔切啲嘢
收工返屋企攰到即刻攤喺床度
真 我返11個鐘
真,我11-13個鐘一日
做企街都可以得閒訓下
完全認同,我女朋友做Pastry, 自己就做文職,平時見佢日做10-12個鐘,做到又手痛/腳痛,腰又痛,假又少,bonus又少,真係睇見都心酸我自己雖間中都要行出去跟下維修保養,但主要都係stay係office, 真係差好遠

加上香港人普遍睇低飲食業,覺得係讀書不成、低下階層先做,其實Pastry係好專業,係外國係好吃香
外國Find dine 就算只做晚市 都係返10幾個鐘
因家大部份嘢都係即日整即日用
所以好多準備工夫
炒散都可以接受,全職真係唔知點頂
真 最近特別忙 炒唔停
珍,傻仔先做飲食
閪人做閪工,但又唔願意面對現實,於是成日將怨氣發洩落客身上,呢個就係香港飲食業嘅真正情況。細個時人哋叫你俾心機讀書你當人耳邊風,讀書唔成係咁㗎啦死乞兒,怨怨怨,怨你老母香噴噴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞