長江中心2期最新外貌圖 完美遮擋「恒地扭扭波」遮埋中銀

460 回覆
362 Like 29 Dislike
恆地投果下係用左俾面政府價,貴左D,無埋海景就⋯
美利道塊地長實都有入標,本身應該想等埋美利道+重建和記大廈一齊發展,再接駁埋長江中心,但又俾恒基超高價咁搶咗美和利道塊地,所以和記大廈先突然去馬
多謝補充
諗落如果果美利道都係長實投到就三座連埋一齊
新來港人士?
起到出黎有3成當贏
呢塊就真係好野 連埋ifc
斬who
成個post都充斥住留港撚
起個盾擋住把劍
抵撚死啦支銀,
又要開撚到啲燈咁光
搶眼過ifc

下面張圖balance 好多
唔想遮住咪學如心咁囉
走去第區起唔驚俾人遮
好似40億
環保就會玩流線型加通風同埋變做幾棟高度不一都好過一個長方型做屏風
中銀咁其實都好環保,你估係中環起得只係睇地積比咩,基本上而家起親 d design 點都過9成5

所以都係風水呢個原因make sense
間唔中行山或者跑步都會經過嗰度,睇住佢慢慢起起好咗又再加建
冇高度限制?
cls長實啲樓不嬲毫無特色 最好發水攞突面積 好間好賣
中銀棟嘢世界聞名 為咗奶誠哥講到一文不值仲話建築師整色整水
你上面嗰段,咪即係有設計都會有人認同。

有人認為杯碟同車用到就得,靚唔靚甚至殘都唔緊要,咁仲有好多外觀設計靚嘅option俾人揀,功能可能係一模一樣,但係某程度上象徵買嘅人認同某一種價值觀,你可以話坐喺架外型靚車入面都欣賞唔到佢架,但事實就係有人買。既然揀杯碟揀車都有人揀靚嘢用,咁點解揀商廈就一定要100%實用一啲設計都唔應該有?

就算唔由用家角度諗,你當一幢靚商廈係大型藝術品咁欣賞都得嘅啫,我唔認為咩都要實用先有價值、喺實用之餘再追求美學就係冇用。
你有強迫症?
地標同舊樓比
你真係成碌柒咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞