長江中心2期最新外貌圖 完美遮擋「恒地扭扭波」遮埋中銀

460 回覆
362 Like 29 Dislike

有幾棟landmark就夠
幢幢都landmark就好突兀
所以唔明屌咩
人哋有景觀法
全旺角最涼爽嘅位
唔可以遮住匯豐
李兆基又真係百加道有間屋

2017年5月,恒地購入美利道商業用地後,李家誠豪言,要打造成繼中環國際金融中心後,又一標誌性的商廈。相隔一年,李澤鉅亦重返中環,宣佈重建和記大廈,更對和記大廈會阻擋美利道景觀作出串爆回應,「和記大廈重建圖則,早於政府將美利道放出來公開拍賣之前已獲批准,是公開的資訊,美利道的買家應該知道,我不能說我阻檔任何人,因為這是我們的地盤。」二代勢要在中環掀一場爭霸戰。
你想國安法 誠哥定鉅哥阿
你咪撚玩喇
我覺得中銀靚過,有特色過長江二期
天際線有唔同特色建築物先好睇
尤其係中、高層,每層面積又細,又三尖八角
清,食開屎?

你垃圾就縮返入你老母個臭閪到啦

橦野係BOC,inherited attributes 就已經係柒
保險狗個個MDRT,點會租唔起
What?!
邊個落嘅order ?政府定係商界?
有啦 講明可以起320 米
中銀係劍,匯豐係炮呀嘛
起幾個四四方方圍撚死中銀岩架啦
屌人遮住支銀嗰D
問下自己
你喺支銀前面有笪地
你會巧妙咁design 令到自己棟嘢令佢唔會遮住支銀但大幅減少自己可出租樓面
定係起到盡 maximize 自己嘅可出租樓面遮住就遮住 wfc
以前話匯豐買地買埋永久海景+
環保撚話咩通風/有特色/起太高就無左香港啦各樣

但中銀大廈比人遮住又無人講特色
政府點都想有咁高起咁高啦起得高先多賣地收益
用黎起公園算啦!唔係咁都搏嘛?中銀黎喎.....
嗰幾棵百年榕樹應該收得皮
喺正個地盤中間
法例規定唔撚可以遮住中銀?
你影出嚟嘅係內街/ 內陸
但維港係海邊,係應該要有高低有Skyline個喎好冇?!

同埋大家唔該搞清楚一樣嘢
起新樓會遮住中銀把菜刀,
就一撚定㗎啦
問題係
你可唔可以攞個好啲嘅設計去遮?!

成座城堡嚟
起得靚過幾十年就唔俾拆
OK,我柒咗
但係你D相都睇到,堆建築物係4:3比例一張相影得晒
維港係唔係先?
「所謂既蛇頭form 咁撚普通,要似有幾難,你搵啱角度影, 你對波鞋都似蛇頭啦」

人哋講緊蛇頭form嘅「普遍性」
你就係度用設計原因搬龍門唔講以為k11真係特登擺蛇陣剋香港人哋搬歐美日蛇建築你係咪又要計原因鬼佬唔信風水唔計

同埋蛇型新幹線設計都係考慮咗美學
實用型係用鴨嘴設計
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞