用政府數據睇香港人口流失幾誇張:2020年中起,20-24歲年輕人無左20%

250 回覆
462 Like 16 Dislike
https://lihkg.com/thread/3088560/page/1
十個香港已經救唔返既理由
咁事實係香港出生人數一直減少
當然都有好多人係移民
但你為左個數吹大將全部人數減少歸入移民

其實對比番dse考生人數,都會見到你講22年20-24果班人,係比20年既本身都少左12%
等每日150中國精英落黎填補囉

怕咩
後生個d可能係倒轉,老個d就真係
就今年已經有幾個fd一知大肚就走 去左外國生順便移民
到左資金大量離港,留港後生都會無將來
98金融風暴到03沙士,果5年經濟差囉,如果係果5年年紀岩生仔而唔敢生係唔奇。
美麗新香港,留返俾D支蝗,藍屍廢老。
有能力走真係要走,為自由,為下一代。我只同情覺醒而無能力被逼留低嘅人
無人講過話要同一班人
你理得佢係老左唔同group
定係移民走左、死左定點
總之同一個年齡層下降都係計人口流失
講撚到生完養得起
90年代嘅養育成本一早已經上漲緊
20歲至24歲人口係2020到2022既下降可能好大係因為出生人口下降咗
粗略睇用60歲以上既人補返60以下
笑死 本身已經講緊老齡化社會 777真係攬炒之母
大陸黎會有幾多高端人口?
落班蝗蟲仲要俾錢養多份

2020年既15-19歳人口(270.5)已經明顯比20-24人口(365.8)少好多,到咗2022年只係本身係2020年18、19歲呢group人數較少既人大咗兩年,變成20、21歳,所以令到20-24呢group下降。
簡單講,呢啲數字根本唔係講緊人口流失,係講緊出生率下降。
Have data push
相信政府 不怕

歲月靜好 樓價實升
湖北大媽全面進場
走得一係中上有資產 一係後生高學歷 仲要唔少係專業人士

班藍屍五毛日日打飛機話有北水 支那蝗蟲淨係識搶資源 無生產 有撚用
一係移民 一係躺平食政府

迫自己做黎生先係最撚慘
呢張圖出處喺邊?
驚咩,有00後10後20後埋單
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞