十個香港已經救唔返既理由

30 回覆
53 Like 9 Dislike
以下十個理由,就算聽日維尼駕崩換第二個人,或者共產黨亡國,甚至係香港建國成功,呢啲問題都唔會返到轉頭,移民走左既人,真係唔洗諗回流

1. 殖民人口政策 : 呢項最難搞,所以擺第一,有兩盤沙,溝沙好容易,一下手勢將一盤汾倒落另一盤,再搵隻手攪兩下就完成任務,但如果要篩返兩類沙呢咁就要問上帝有咩方法真香港人同假香港人既身份,已經好難再分返開,但係大家既意識形態南轅北轍,呢個問題至少持續兩代人既時間

2. 屏風樓、龍床盤 : 過去十年隨住殖問人口問題,屏風樓、龍床盤、牙籤樓暴增,已經逐漸改變左香港既城市面貌,呢種建築風格完全同七八九十年代既香港城市發展完全唔協調,呢啲係石屎建築物,而且仲涉及業權問題,要還原佢直頭要核平香港

3. 財富大兜亂 : 經歷過廿年共朝禍害,再加習氏亂政十年以上,殺人放火金腰帶,修路補橋冇屍骸財富已經大洗牌,紅色法官、紅色議員、檢測產業大BOSS.....已經袋袋平安,佢地優勢都唔會隨政權改變而改變,受害變窮既人都唔係咁易翻身,當然除非好似1949後既支那共產式再分配,但後遺症....歷史一早有答案

4. 魅力基礎已逝 : 支共其實睇住香港黎消滅,霓虹招牌、珍寶海鮮舫.....好多傳統上香港對外既魅力,呢十年已經比傀儡港共揑死,亦睇唔到有重建既資源基礎

5. 藝人變偽人 : 六七八九十年代,藝人係凝聚香港既重要力量,有咩大騷,無論六四、支那水災、公益金....藝人都係非常有號召力既領袖,縱使大家都知道藝人會痾屎,但藝人都唔會同香港人對立,呢三四年,藝人一個個淪陷,已經係由虛偽走到唔虛偽,赤裸裸咁同香港人對立,撕破左既面具,唔會隨政權變化,就彌補明星已失去既光環,要重建起碼要兩代人先有可能恢復

6. 法制、廉政淪陷 : 呢啲都已經唔洗我多講,亦睇唔到咁易重建得返

7. 教育淪陷 : 都一樣唔洗多講,亦睇唔到咁易重建返

8. 移民走左既人 : 構成香港成就既人,不論上層定基層,由80年代移民潮到今日,大約已經走左兩成,當中有一大部分會隨時間係當地落地生根,唔會回流,人口數字維持,只係殖民輸入既濫竽充數,成個社會既氣氛凝聚力,已經無可恢復

9. 產業結構 : 支共其實都睇返香港黎陰乾,連製藥業最近都唔用本土貨,久而久之,香港會喪失呢啲產業,甚至變成冇能力生產呢啲產業,就好似美國今日重返月球,都要重新計劃,難度唔比六十年代第一次登陸容易,因為好多知識已經斷纜,而製藥業只係冰山一角既事例

10. 留比你地講
人治
駁唔到
10. 連美食天堂都變食屎天堂
如果香港今日獨立到嘅仲有得救嘅

過多一代人 十年時間 國安年代10後嘅細路出嚟做嘢嗰陣
奪取埋「年青人」嘅話語權 咁就真係收皮啦
5. 香港有mirror攪得掂啦
中學全班考頭幾名既都走晒
唔係話中學讀得書一定係叻仔
但至我覺得佢地係腳踏實地既人

好多野番唔到轉頭 支持攬炒
真,香港可唔可以浴火重生我唔知,不過絕對唔可以俾而家嘅支共港共好過
一個中共已夠
以上10點,我覺得就算香港建國成功,都唔會救得返,至少唔會係一代人內重建得返
香港係屬於中國 呢樣野已經係令到香港收皮既主因
假設明天香港建國成功
你覺得以上十點可以點扭轉?
同意
搞壞易,要搞返好係好難,if not impossible

唔係話睇死香港人
但如果由香港人去管
始終都係華人文化既劣根性
睇怕最後都係啲小人上哂位
到時又係一Pat 屎

當你真係建國成功,領導者又好
大大知支那仲係隔離
好難唔會又滲透搞9香港
天氣閪都唔講
呢個問題係全球性,當然我第2點都提到屏風樓既問題,呢點係令香港熱島效應比其他地方更嚴重既原因,當然連登仔死要開冷氣當林超英係仇人,亦係死症
根本上成個中國都已經積重難返,老嘢打壓年輕人,小人得志,迫害忠良,民心盡失,個個都想移民歐美,清華北大畢業生十不存一,通通出走自由世界,習總如果唔大搞中央集權,打擊地主權貴,下一個政權上台都應該指日可待
主要討論香港,唔係討論支那
你唔係認為

七日AL六日工勞工假

哩啲野係立法或者政府換屆就改變到下嘩
呢啲技術性既野反而仲有機會改,上面十點其實真係無藥可救
香港天氣算好啦
香港人整體經歷唔夠苦難,於是成盤散沙咁

冇錯 721 831 係歷歷在目,當時亦都凝聚到香港人,但係唔夠

你見人哋烏克蘭 緬甸 甚至阿富汗都對自己嘅民族同家園有多啲歸屬感,為咗呢啲原因繼續打仗

香港作為民族同家園對我哋嚟講又有咩意義?
港妹冇波
我睇唔到香港同大陸仲有咩分別
街度睇到CCTVB新聞,都係領導出黎思想教育大家 
同中央台一樣
人口結構,守規則同一個普通大陸城市一樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞