用政府數據睇香港人口流失幾誇張:2020年中起,20-24歲年輕人無左20%

250 回覆
462 Like 16 Dislike
唔滿意咪走
依家咪走俾你睇囉
2年小左19萬人個數據仲係有滯後

2020年中 - 2022年中 所有口岸加埋好似係流出30萬 (仲未計自然流失)

期待年底個數據
絕對唔係

學好多巴打話齋
我無對歷年出生率 亦無對機場淨流出人數 其實應該仲要對埋小學派位同CE/DSE畢業人數

我只係"平推"左兩年間既人口變化 想俾大家睇睇個情況係我心目中有幾誇張
其他有待其他真專家補充
你計漏左97-03果段時間正正係極少人生仔既時代
10年左右既殺校潮未就正係呢一浸缺口
推到而家正正係你講個年齡層
最多係01年出世
又唔係22年大學畢業嗰班喎
end game 二手市場
外省鄉下廢老全面進場
20-24多數係大學生去加拿大
BNO visa 就真係一啖屎一啖糖
因為呢個係年中數
所以精確D黎講
2021年其實係20年6月至21年6月出生果批
應該係今年畢業
辛苦晒年輕人
2017 15-19 270.1
2020 20-24 290.5
我表妹上年dse
佢話所有同學揀科都係揀移民科
佢話入ocamp 組爸媽講好多老鬼讀完就走

去加拿大搵工
無經驗 點請
事實係咁 但報紙佬同正苦梗係唔敢咁樣講出黎

當一個地方嘅年青人都離去
有乜野可以供養老年人
有乜野可以支撐樓價
有乜野可以支持經濟

人口紅利係推動GDP嘅其中一個重要因子
消費力最大嘅亦係呢20~29歲呢一層
走左咁多 黎緊仲繼續走
會繼續馬照跑 舞照跳嗎
低調啦屌你老尾
呢啲問題只會係三四十年後先會一步步浮現出來
對於而家既管理階層既年齡層既人口黎講
係佢兩腳一伸之後既事,話之你以後洪水滔天都得
一路有支那狗嚟搶同偷,一路移民生產力
支那黨安法真係勁
lm
如果呢個政府真係為香港諗就唔會搞到今時今日咁啦

佢地會居安思危? 真係人唔笑狗都吠

班狗鬼蛇神日日返工咪諗點樣討好支那同搵多d錢

退休去外國囉

香港搞成點都唔關佢事嫁啦

試下公務員同入立法會既永遠唔可以移民 生生世世留返係支那/香港
睇下有幾多人辭職唔做
唔係架 個個都話邊算劈
成日講原業主都大賺啦
Spin走左接貨果個如果再劈落走咪蝕囉

道理同當初50蚊買700
升到歷史高位再大跌到今日咁
但因為原持有人50蚊買都大賺6倍
所以個市係無跌過 係唱好
真心唔明呢班人個思想做咩
唔走留喺度日日比人新聞報道屌?
強帖留名
分析埋今年好啦
出年應該唔再公佈資料
港共人口清零
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞