用政府數據睇香港人口流失幾誇張:2020年中起,20-24歲年輕人無左20%

250 回覆
462 Like 16 Dislike
no stake in society
總之樓價gogogo
業主日日贏
咩人口減少 老化 加息 封關
甚至核戰都阻唔到樓價
最正面諗,佢地係離開香港。

負面諗,被離開人世。

希望係正面果邊。
岩啦 求仁得仁
玩爛香港就岩啦
黑警經常暗雅底清算手足個人口急跌好正常⋯
我們是最後一代
我同意你講法
對留低既人有利
基數細, 唔使走咁多人, 已經可以去到20%
我明白

不過唔計%, 都走咗75,700喎
絕對唔係少數目啦

由約365,800人,跌到去得番290,100人,跌幅略超兩成。
所以黨媒出盡法寶引班老讀者hold住班後生留港做奴隸, 幾乎每日一文, 賣親情, 抺黑英國, 無所不用其極
你仲諗住班友回流
千析唔好番來
中下層要上位
比年輕人放棄
但問題係本身98-01 出生率低
所以只要果個年齡組別match 到果幾年,就有好大嘅減幅

11年嘅10-14歲都有 -17% 已經解釋到
仲要走嘅多數係班有一定揾錢能力嘅 無乜揾錢能力嘅返而唔願走
我已經唔同你執著個%, 講實數
點解仲要講返個%
洗乜講咁多
就話多人走
晉升機會多
行行唔夠人
直接叫老闆加人工
劣勢講到變優勢
將個波交番比商界
威就自己拎
75700 入面大部份咪就係果幾年出生率低啲diff
咁有冇辦法追返 98-01 生率減少左幾多?
之後搵返75700當中
幾多係因為98-01 生少咗
幾多係移民走咗
SOR 我睇唔明你段野
97年0-4歲有364000
99年0-4歲有305000

99年同97年比0-4歲少咗60000人

23年後

2020年20-24歲 365800
2022年 20-24歲290100

22年同20年比20-24歲少咗75000人

其實用返同一個年齡組別黎計,可能走咗嘅得萬零人
你數學體驗老師教既?
咁大陸蘯黎ge 好多心態都係7年後就做跳板
再有錢/讀書最top 個班先有資格揀去外國留學

其實大陸人都有清醒ge
只不過個d 一係就無權無勢就會唔出聲
一係有d錢就送仔女去外國
畢竟愛國是工作 外國是生活

但有樣野劣根性難改
就係「一個支那原則」
其實我原意只係講"人口流失“ 無探討任何"原因"
依d留番俾社會學家 歷史學家去諗
因為我都知有好多樣野影響

我見到既數字 就係香港依個社會2年間愈來愈少年青人 特別係20-29歲依個族群 我自己既判斷係少子化+移民潮 所有負面因素加埋
依家香港老年人已佔3成 你坐狗鐵 12個位有4個關愛座 岩岩好坐得曬
問題係22年本身會考DSE嘅人都走唔少
所以都係有同一問題係到
可能拎番六年前 升中派位嘅數據會準少少
拉表係咪有計番年份同歲數
即2019年25歲->2022年28歲咁樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞