用政府數據睇香港人口流失幾誇張:2020年中起,20-24歲年輕人無左20%

250 回覆
462 Like 16 Dislike
四、0至59歲人口減少6.29%;59歲以上人口增加7.86%

個人覺得真正重點係依度

如果我地用2022年同2020年比,香港總人口淨流失人數確實都「只係」18萬9千左右,但如果分年齡層去計,就會有以下結果:

1. 0-59歲人口,兩年間流失34萬5千人,減少百分比-6.29%
2. 59歲以上人口,兩年間增加15萬6千人,增加百分比+7.86%

60歲以上銀髮族老年人增加自然唔係因為外來移民,而係因為年齡自然增長。

姐係話,過去兩年香港社會,已經愈黎愈少年輕人同中年人,而老年人大多選擇留港繼續高齡化。

如果我地淨係拉0歲到39歲既變化,兩年流失人口更係幾近27萬人,跌幅達到約-8.8%。

依個數字「睇落」仲係個位數百分比,但其實係好撚嚴重既人口流失。時間關係,我簡單搵左出名少子化既日本的數字去粗略對比(非一手官方資料,有錯請指正),數字係2020至2021既人口變化:

https://news.cnyes.com/news/id/4854066
「15~64 歲工作年齡人口數為 7,450 萬 4 千人、減少 58 萬 4 千人」

計番條數:58/(7450+58)=0.7%

當然你可以話日本個數字係1年,香港既數字係2年,年齡層亦不盡相同,但兩者百分比差距會唔會有10倍之多?

如果你話日本有以億計既總國民人口、0.7%咁樣既人口降幅已經係停滯不前,香港既人口降幅簡直係IFC墜樓式急插。

五、60歲以上老年人,已佔香港人口比率近3成

政府仲有另一個數字都值得留意,就係唔同年齡層佔總人口既比率。

如果我地一樣將60歲以上人口為一個群組,拉總百分比去睇,就會老年人人口比率由2020年既26.6%,升到29.4%,即差不多去到3成。

用同樣方式計算0歲到39歲,青壯年社會人口佔比兩年間已由41.5%,縮減至38.8%,佔比跌破4成。如果流失率係未來三至五年都唔放緩,60歲以上年既人口佔比,大有可能會高於39歲以下人口既佔比。

TLDR簡單總結:

一、香港年輕人急劇減少,同時老年人口不斷增加
二、20至24歲人口流失最嚴重,兩年無左兩成人
三、流失率不只限於年輕人/青壯年,香港40歲至59歲中年人流失率同樣顯著,而且沒有增長趨勢
四、59歲以下香港人2年來跌幅超過34萬人
60-79 歲的人口增長....

即係我地仲有 富經驗的老年愛國人士撐住

雖然後佢地已屆退休年齡、難免要享用香港福利制度、亦為香港醫療系統分憂......
不過唔驚最緊要愛國

只要我地齊心催谷 香港全港尾二的出生率......就可以力挽狂瀾.....撐住未來人口老化下的福利制度....
strong post LM
樓主好有心分析
LM
呢啲年紀係最精英有能力嗰班人
Now留返啲廢嘅喺度真係將來好好睇
正常呀,反正香港後生仔女都係no stake in the society,留係度做乜撚?
唔怪之得公司請唔到人
一個地區如果係正常年齡自然增長 其實係唔會急跌
就算係少子化都好 都只係會緩慢下降 唔會一下子無左20%

當你兩年黎無人由18歲跳去20歲 或無人由19歲跳到21歲 先會搞成咁
而且就算拉闊對埋25歲到29歲 其實一樣都係插水
叫公司死死哋氣請 fg 啦
入黎就係睇呢張圖
睇嚟未來都係靠大量輸入大陸人輸血
有5年數據計會準碓啲
好似話放棄年輕人
數據係啱
但20-24 歲最主要唔係因為呢幾年嘅事
你喺政府個網睇返2009 vs 2011
10-14歲係 -17%

即係話2000年前後唔知咩事係極低出生率
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞