《無常》- 你我若有緣,上窮碧落下不過黃泉(19)繼續堅持農曆新年前會完

1001 回覆
26 Like 5 Dislike
新年快樂
睇左咁多年 真係唔好咁多幻想
新年快樂
新年快樂
新年有咩做
煲劇
瞓覺
去親戚屋企
都睇死過年前完唔到架啦
1月26日(晴)

同啲親戚打牌,輸咗好多錢

裸體殺手上

我都係
邊個咁大整估同你講過年前會完

望b係咪開咗工
裸b幾時派利是
係都望b先
咁你派未
望b可唔可以解答我啱啱先諗到嘅問題,黑旗令「固定未來」係「令件事走向當刻最有可能嘅未來」定「令件事走向任何一個有可能嘅未來」
如果係第一個,咁使用者都唔知最有可能係乜,知都無得揀,最有可能係邊個就邊個,如果係第二個,咁就係有得睇曬咁多個未來先揀一個,咁夜遊就真係揀埋啲慘野,覺得係第二個先會令人咁嬲
可能仲有第三個,就係調返轉,唔係令件事走向邊個未來,而係抹殺到得返一個未來,拎走所有可能性
望b得閒就出嚟解答下
「事實上,」孟婆輕輕地抖了抖那面黑旗:「黑旗令所擁有的,是固定未來的能力。」

「未來本應是非固定的,不可知的。」孟婆道:「但手握黑旗令的人,可以將一個人充滿未知的未來,鎖定成黑旗令所指定的未來。」

好快咁睇返黑旗令嘅作用,所以黑旗令指定嘅未來根據人嘅做法係會唔同,夜遊嗰枝「黑旗令」有劫數嘅臭味,代表嗰枝「黑旗令」令小紅嘅未來由原本正常嘅未來導向咗唔好嘅未來?

而焦仔喺過去時幫夏梨用黑旗令時係同樣有劫數嘅臭味,但焦仔係改變咗「原本所導向嘅未來」,焦仔用黑旗令嗰時係導向咗去佢所知嘅未來,而唔係一開始被判嘅生生世世不得好死。

就咁睇黑旗令係可以導向任何一個未來,因為焦仔令夏梨嘅未來由一開始嘅判決改為飲飲食食就算。根據後尾焦仔醒返,三世書講「過去未來連接咗」之類嘅事,所以「黑旗令」作用個人認為係第四個可能-「導向原本應該發生嘅未來」。

「黑旗令」第一次出現係因為小紅應該細細個就應該死,但因為見到老白同焦仔呢兩個黑白無常所以無死,咁佢多咗嘅咁多年命要點攞返?就係要佢有幾慘得幾慘。

而夏梨嘅case就調返轉。首先係焦仔知道嘅未來>返去舊時將「黑旗令」原本所導向嘅未來改變為自己所知嘅未來>由不得好死變為死咗同陸離飲飲食食。

就咁睇,「黑旗令」所指定嘅未來係可以改變,所以黑旗令所導向嘅未來有兩種可能。「導向原本應該發生嘅未來」同「任何一個未來。」請望b出嚟解答
每日召喚望b(1/1)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞