Mox Credit 轉數免手續費3

1001 回覆
5 Like 5 Dislike
Bea卡都可以套?
CITI點玩 求教
1%一次,一年12%
稅貸?
要小心5年內利息既波動
2020年3月 美國係一秒鐘將息率降到
有5年定存咩
我覺得條數唔係咁計
條數要計 應該用機會成本去諗
借銀行500k 拎去做定期 每年收x%息
vs
唔借銀行錢 每月儲落相應既錢拎去收x%息
過左截數日還錢,係咪可以即刻再draw返出黎
不過厘幾借
依加一年定期3.7%
完全無得輸
點解credit 無咗提升限額個制既
借錢個息1.4% 做定期3% 咁一定係抵
不過條數唔係咁計

零蚊儲起 一個月係儲$8633 ($8333 + 300)
因為你問銀行借50萬, 5年內要還息$18000 (當實際年利率=1.4%), 每個月係比緊extra 300蚊息
第一年儲到$103600 無息
第二年$207200 3%
...
第五年有$518000 (本金) + 利息收入$32000 = $550000

vs
問銀行借$500000, 還$518000, 做3%定期每年複息
第五年有$518000 (本金) - $18000(利息支出) + $79637(利息收入) = $579637

講緊問銀行借五十萬 五年後賺到八萬息(如果跟手果五年都定期都有3厘息)
但唔借都賺到五萬息
借左係賺多三萬
因為你借左銀行50萬
真係每個月要還8633而唔係8333
你每個月儲8333, 5年後儲左50萬本金
但你亦可以唔儲8333, 拎每月8333去借銀行一舊錢
每個月還8333, 係銀行可以借到$483,000 (+17,000利息)

你每個月儲8633, 5年後儲左51萬8千本金
但你亦可以唔儲8633, 拎每月8633去借銀行一舊錢
每個月還8633, 係銀行可以借到$500,000 (+18,000利息)
所以要比較就要比較
儲51萬8 vs 借50萬
or
儲50萬 vs 借48萬3
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞