其實做remap stage1係咪真係有用

130 回覆
2 Like 11 Dislike
唔一定係
Ecu tuning 其實一啲都唔簡單
唔同platform / software / 燃料
要做嘅嘢都好唔同

但係有樣嘢一定要做齊就係事前準備功夫
你拎架車去俾人retune
師傅有冇check清楚 你架車有冇boost leak/ exhaust leak 火嘴機油上一次換係幾時?有冇清潔map?
有冇幫你install fail safe?

Retune 唔係插電腦撳個掣咁簡單
同意,而家好多幾千蚊個d只係幫你推高boost 同執空燃比
真正tune 車要上dyno 同好多年經驗,先試到極限同壽命
香港連track day 都無,點同人地大陸,日本,歐洲 tuner
如果係香港想tune 車
就好係租dyno 之後搵外國tuner remote tune
當然事前你要prepare 好所有事前準備工作
仲有外國好多tuner 如果你架車冇wide band 係唔會幫你tune
同埋你可以要求tuner寫幾多成效果

想問吓你個tuner 做咗幾多次Dyno pull?

佢幫你adjust timing 定 afr?

同埋你點樣定義七八成?

佢標準有馬力機數據
再數字上加減 咪七八成
通常寫點火時間 叫佢寫唔好咁盡咪得

同埋香港唔小 係trader黎 買大陸 馬來 外國 技術
即時講比對家知有咩要求 人地即時處理send返比你 再由香港既寫手 幫你寫落車到
我見啲Facebook廣告最鍾意係夜晚街邊tune, check 車?連您有無error code都未必check啦
試吓喺街寫寫吓架車冇電
所以一律喺街寫map嘅”tuner”都係垃圾
外賣仔
remap過:
1. 原廠power train warranty 即完
2. resale value 急跌

買部二手返嚟玩remap反而諗得過
CVT你想點跟腳
咁直接整返個電子油門搞掂啦
Remap=更新iOS
邊有話整完會易壞左
你信得過為左過環保原裝濃油到爆既AFR
信唔過引擎峰值扭力既AFR?
難怪上面有巴打話成個Post都係笑料
真心求教
如果原裝mapping油太濃
係咪代表remap完反而慳油左?
原裝Map一定係濃油設定
因為要應付各國出口油品,防止爆震
其二,環保排放問題

Remap完可以慳油唔難理解
只係重點提升性能,而唔係單單為左慳個少少油
Btw,我都係搵Facebook 個Tune4Rac 做Remap
你有興趣自己去搵佢,名就唔開晒了
係連登講改車只會比班冇車牌既人笑你錢7扮跑車
又係街邊就咁 map
Dyno map咪一樣要Road tune 攞Datalog
Road tune並唔係話會有問題
當然啦,
如果你驚頭驚尾,預算夠大
緊係直上馬力機再Ecutek就最好
係連登講改車只會比班冇車牌既人笑你錢7扮跑車

人地咁識嘢 你呢啲冇車牌嘅人唔好質疑街邊map
揸開歐洲車搵ms寫,寫完爽住去隨時用多左油,跟返以前揸返一係lv一係小啲啲咁

以我所知Stage1主要寫空燃比,如果想改車就改左硬件先remap,唔係要比多次錢返去執多劑數據野

上Facebook搵多幾間問下,你對架車有咩不滿問點樣寫法先改善到,邊間答得你有文有路咪去邊間
Road tune 一啲問題都冇
問題係
你可唔可以將架車keep住wide open throttle 起碼十幾秒
仲要同一條路repeat 好多次
其實唔一定原裝車就run rich ….
如果你有搞過s2000 同 STI就知
1. 睇你用咩hard/ software piggyback? Ecu flash? Stand-alone Ecu?

2. 冇可能
濃油降溫只係防爆震其中一個方法
原裝腦通常感知辛烷值不足爆震會改mapping
並非"原裝map一定係濃油"
turbo車一定係 缸數越多分別越明顯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞