其實做remap stage1係咪真係有用

130 回覆
2 Like 11 Dislike
就咁寫電腦係咪真係會好力咗?
見MTA嗰啲stage完上dyno真係有分別
不過副偈會唔會無咁噤用就無人知
而家啲電子控制turbo壓力嘅turbo車一定有用

NA就...好少作用...
d人試完會話你聽,架車好力左
但玩落搞到出哂燈又會話你聽咩
易著燈?
因為好少見人討論
有無嘢分享下
上部同今部 都係na車
都有寫stage1 首先
你要清楚stage1 既目的係咩
其次 要搵間唔係罐頭既remap
可以跟你要求去寫

想有明顯提升 turbo車效果好明顯
我兩部既目的都係希望 跟腳 慳油 鬆油門滑行距離可以耐啲 遲到慳油目的
補充返 兩部車無著過燈 機件無明顯損耗
我渣車好少盡油 同埋你可以要求tunener
寫幾多成效果 有啲要十成搾盡馬力扭力 代價就係機件本身老化既話會有問題 負荷唔到 所以通常啲人改好車先寫電腦 如換風箱 點火 生死氣等等

我自己叫佢寫七至八成 夠用就得
唔玩過龍又唔會著燈嘅
舉個例, 呢代BMW 318i同320i本身就同一副偈
你將部318i remap多30匹, 都係同320i原裝差唔多, 咁咪冇問題
但係夾硬想將318i remap到330i咁大力 (硬件上有唔同), 咪出事囉
真 唔好貪心搾盡 除非你改好晒所有野
入門車既話 硬件換過先上stage2 咁不如一開始買高階型號 正如我所講 要清楚自己目的係咩
無理由拎架320 搾盡去到330既馬力扭力
反而 你想320 增加3至4成 馬力扭力
咁就remap幫到你 最好都要硬件配合啦
依家個情況係 出咗部Audi a3 1.8
自己本身有揸開屋企人車 有比較下部a3 起步有明顯delay
完全唔跟腳 成日有小小提心吊膽
所以想stage1 搞搞佢 唔知係咪真係有用
本身做足保養 架車無病無痛就去
記得搵間做開vag既 同埋做好寫7,8成好了
turbo車好明顯有用的 你可以睇下會唔會順便upgrade埋硬件
硬件就唔會改喇 部車14年都係當腳車用 唔會搞太多
上手係熟人 用得好企理又整好哂 我諗應該都醒神
搵間信譽良好 來來去去果幾間
搵間可以custom既
巴打之前邊間做
價錢大概幾多到
我見4000落樓果啲 係咪信唔過
原廠為咗過排放 會寫到環保啲
所以一定有幫助
搵rico
係到講比人話打手
有間做緊特價既 有做開vag你找果間吧
我一部本田 一部凌志都係搵佢
留個tg學野得唔得
就估到會有
唔要pedalbox
不喇 你做下功課 搵料就係
比多小小tips 我搵
我睇咗幾間架喇
我都想知 睇到心郁郁
散哂
14年1.8 用乾七
你寫大個扭力就準備極力子同波箱收皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞