其實做remap stage1係咪真係有用

130 回覆
2 Like 11 Dislike
成個post都係笑料嚟
我欣賞你個名
同一油門幅度車速上升快少少咁同我踩深啲油門有咩分別先
跟唔跟腳同油門電子program關係更大
100匹cvt可以跟腳,500匹唔係sport mode都可以唔跟
仲有一個辦法,不過唔知真定假。disconnect battery 半個鐘再reattach,有人話engine ecu 會unlearn 之前pattern
Ching有無聽過Accessport
Cobb本身啲ots tune一般已經夠做
有咗本Accessport玩到多好多嘢
Remap點解可以令到架車更慳油

正常車廠mapping唔係最慳油過環保例咩
用+/-波靠自己其實會好啲
滑行距離長啲 ? 咩意思
冇大改既 NA tune 電腦唔係要增長 係要將power band 推前
睇完d comments
原來香港人對retune 呢樣嘢真係一啲知識都冇
算啦 香港真係玩車嘅人有幾多 有都唔會係上連登
唔係會落track飛其實香港地你tune嚟有咩用 快極咪又係下個燈口見
鬆油滑行距離長啲咪即係電腦無咁快較低波段engine break少啲 實則佢分分鐘副偈其實都無郁過

講真 你唔係為推power改嚟係為慳油其實嘥9氣

要跟腳唔跟腳你不如用+/-波 想跟腳又得想滑行耐啲又得 慳返幾千
環保可能係
但係每個地方嘅汽油品質唔同
Engine balance/ injectors/ fuel pump/ wheels and tire combo 都會有影響

一個好嘅tuner 會令架車嘅power delivery 更加順暢
Tune 車唔係追求top horsepower
而係令架車更driveable 同時間副引擎更efficient
好簡單
remap就係用壽命同穩定性換性能
係stage 1
真係得啖笑
最直接反映慳油嘅係CO2
但係環保例要睇埋NOx同PM
有時噴少啲油反而會增加NOx同PM
所以慳油同環保例未必係一齊
咁姐係點先
想請問有咩咁好笑
掉低一句走左去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞