剛剛睇完Eva破真係動畫電影既天花板

278 回覆
147 Like 158 Dislike
我都係全場睇埋片尾結他版 beautiful world 先走
https://youtu.be/cSIwL0AqXyA

力之使徒食左零號機之後
真嗣喺一片頹垣敗瓦中跑返基地嘅bgm
係舊劇場片尾曲 if I can't be yours嘅純音樂
https://youtu.be/13EjhxaKfXY

然後我幾鍾意第三新東京市日出時變身嘅bgm
https://youtu.be/1enn7gOmZ1A
頭兩集都好L正, keep住咁去再補返個good ending已經心滿意足, 點知Q就暴走咗... .我本來想睇remake嘅nerv總部防禦戰, 想睇二機對大口怪, 俾佢哋咬爛, 依家都冇啦…
庵野秀明曾表示在製作《Q》時日本 2011 就發生了 3.11 大地震,對他來說十分震撼,最後把《Q》的劇本大幅度改掉。而宇多田光主唱的主題曲《櫻花紛飛》,也是受到 3.11 的影響而創作,所以《Q》很大程度是讓 3.11 活在陰霾下的日本民眾重燃希望。
所以《Q》很大程度是讓 3.11 活在陰霾下的日本民眾重燃希望。

應該係令陰霾下的日本民眾更加絕望
終最後課室大戰係幾得意。不過整體上都係及唔上序同破嘅震撼感同起囇雞皮果種肉緊嘅感覺。破最得打力之使徒,零波麗用N2火箭企圖突破AT力場果度又係好難忘。劇情改變因口味而異有好有壞,但戰鬥上真係序同破優勝。
其實由頭到尾都明日香都唔係女主
女主始終都係一開始既零波麗
但去到Q一開始個零波麗無左 變左其他既零波麗
即刻爛左
其實不嬲都係雙女主角
全部連接
TV>舊劇場>漫畫>新劇場
可惜終垃圾到閪咁
想問意思係咪都係要睇曬前面先
因為有frd有興趣但EVA tv個啲冇睇過
直接睇新劇場版都得
不過會冇咗同舊TV個反差
感覺應該會冇咁強烈
淨係睇破都夠
大人之吻點都好睇過俾明日香摙住個鼻強吻嘅
睇到佢拉綾波岀嚟個下喊到仆街
真係要入戲院睇
覺得終個end
唔代表係真希波同真嗣係一對
真希波掩住真嗣對眼再打開
同埋帶住真嗣走
可能係講緊真希波打破左個loop
帶領左真嗣同其他人由25 26個loop 去到27

真希波同真嗣係動畫冇好深交流
應該唔會強硬寫成一對
只係以呢個loop中出現嘅新角色帶出突破嘅概念
估計本來想模仿EOE的悲劇
經過大地震後就改為要重生、有希望
真蝗蟲會明
Q葛城變短髮tb look
但講真 我都係覺得EOE個震撼力大好多
我剩係睇到tv版零波麗巨大化,男主角射精明日香 點解好似搞到咁大,都可以連接返而家正常生活?有玩平行時空?
睇埋新劇場版最後一集就會明
呢兩個星期都睇左 序 同 破

香港呢一個幾月內上曬四套,唔睇曬佢呢世人都唔知等幾時
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞