[歷史建築欣賞]日本已不存在的西式建築

107 回覆
60 Like 1 Dislike
由於同時爆緊肝打緊其他post,呢篇主要係睇相

前言

由明治維新開始,日本就引進唔少西洋建築,並且同自身傳統建築風格結合,形成"大正建築"同"帝冠式"等風格.隨住明治開始西吞朝鮮,南食台灣,依兩款風格建築o係今日嘅日本,台灣,中國,韓國都有遺留...

例如
中華民國總統府

不過今次主要圍繞已經唔存在嘅建築,而且以人為拆卸嘅例子為主,因為打仗被破壞嘅為輔.

希望大家定時留言,留名同賜酒,畀啲動力我!

小弟另一個艱苦經營嘅post
https://lihkg.com/thread/239652/page/1
lm
希望大家唔好介意出post慢
搵相都要時間
支持
Lm
Lm
希望大家定時留言,留名同賜酒,畀啲動力我!

連登邊有得賜酒 

正評呀
間桐家係唔係就係西式建築
間桐家係唔係就係西式建築

連個姓都係西式 (意大利姓)
大審院

依家日本最高裁判所ge前身,以法國ge翻案法院(Cour de cassation)為模範,所以style都好法式...不過,依家講緊已經係第二代建築,第一代大審院其實似30年代民國果類傳統樣式屋頂加西式建築本身.

其實第一代係咁(因為建成時間o係甲午戰爭之前,當時日本政府財政都唔夠錢用)

小弟猜想巴黎司法宮[Palais de justice (Paris)]就係2代大審院廳舍ge參考對象

不過,因為東京曾遭受大轟炸關係,好多相片菲林等已經消失,所以相片唔多(仲要由唔同渠道左拼右拼),而2代大審院廳舍因為殘破(比較輕度)但因原本工程藍圖已消失不全,o係1974年拆卸,原址重建為最高裁判所.

其餘相片
東京控訴院的陪審法庭(PS:當時東京控訴院同大審院o係同一座大樓開工)
大審院的法庭

會面室
中央大堂
地下走廊
當年剩低ge藍圖

一下,其實當初為o左o係隔籬登開post討論清末民初ge西式建築,搵緊大理院(最高法院)時搵到大審院,所以都post少少呢座啟蒙建築
舊時航拍,位置就係現今人民大會堂

大理院復原模型(北京首都博物館藏)
控訴院"s"

依家日本ge高等裁判所,前身係同大審院一樣係<大日本帝國憲法>ge司法系統一部份,隨住果本憲法廢止並由<日本國憲法>取代,剩低ge控訴院廳舍只有兩座存世到今時今日.

長崎控訴院(o係原爆被毀)

廣島控訴院(o係原爆被毀)

東京控訴院(即係大審院,圖為戰後復修後狀態)

大阪控訴院(3代)
大阪控訴院(2代)

宮城控訴院

兩座倖存ge分別係札幌控訴院同名古屋控訴院

今日係札幌資料館

今日係名古屋市市政資料館
留名先
明治宮殿

今日皇居內ge天皇御所,係天皇由京都搬到東京時ge第二代建築,有現代建築簡潔ge外觀,同傳統ge屋頂及內籠...不過,第一代ge天皇御所就o岩o岩相反,明治天皇由京都搬到江戶城,實行西化政策ge天皇,並冇o係座前德川大宅度整座歐式大屋(但個office就係西式),而係營造一個外殼日式,內膽西式ge"明治宮殿",不過o係東京大轟炸時被波及燒燬.

明治宮殿前身係江戶城西之丸

明治宮殿同宮內府廳舍

傳統ge外表(正殿,車廊,中庭,豐明殿)同埋西化ge室內裝潢

車廊

謁見天皇ge正殿

係天皇演講同加冕ge地方

豐明殿ge宴會廳
豐明殿ge千種廳
豐明殿ge桐廳

中庭

而處理皇室事務ge宮內省office就係外觀都西式

由大手門望到宮內省office係白牆紅瓦
今日ge宮內廳

http://www.tanken.com/meijikyuden.html
識睇日文可以睇埋呢個
次次post都搞到冇覺好瞓
港督府
港督府

但仲存在
留名 其實東京邊度多西式建築?
留名 其實東京邊度多西式建築?

講起就想參觀赤坂離宮
留名學野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞