[歷史建築欣賞]日本已不存在的西式建築

107 回覆
60 Like 1 Dislike
補返張同朝鮮總督府相關嘅建築

當日嘅總督府官邸,就係今日嘅青瓦台
好正
留名
支持高質
講起火車站 台灣唔少車站都係日治時期起嘅西式建築
例如台中站

我遲啲先講敬請期待

有睇埋個勳章post 兩個都好好睇
btw我都係睇完先知景福宮原來有拆過
有冇得介紹下大阪站前嘅大阪郵政局大樓?
巴打好勤力好高質, 支持

幾個月前去過首爾, 行經過KORAIL的新村站舊車站大樓, 據介紹係喺1920年落成, 係首爾現存最古老的車站, 亦係日治時期的建築
https://ja.wikipedia.org/wiki/%E6%96%B0%E6%9D%91%E9%A7%85_(%E9%9F%93%E5%9B%BD%E9%89%84%E9%81%93%E5%85%AC%E7%A4%BE)#.E6.96.B0.E6.9D.91.E9.A7.85.E6.97.A7.E9.A7.85.E8.88.8E

話說呢棟野個樣都幾似台北賓館
咁棟官邸而家係拆左?
Lm
有冇得介紹下大阪站前嘅大阪郵政局大樓?

有時間先

話說呢棟野個樣都幾似台北賓館
咁棟官邸而家係拆左?

呢棟嘢(景武臺)93年被金泳三拆咗
由91年起好嘅青瓦臺代替

最近整緊另一個post
lm
我諗緊仲好唔好跟住time line介紹定將我依家手頭上ge資料一次過up上黎...因為冇時間

咁大家想點???
我諗緊仲好唔好跟住time line介紹定將我依家手頭上ge資料一次過up上黎...因為冇時間

咁大家想點???

就你方便啦,我有嘢睇就OK㗎喇

京城郵便局

既然開o左頭講緊在朝日本西式建築,就一定要提呢座,毀於韓戰ge公共事務建築.

由於相片唔多,所以只有一張,但紅白磚身深灰屋頂ge郵局,曾幾何時香港都有一座咁優美ge建築(上左年紀應該知)

香港郵政總局(三代)
係咪有d異曲同工呢?

一下,
https://www.youtube.com/watch?v=QDqlXGg394k

小弟之前仲有時間打機時曾經嘗試o係planet coaster呢隻game度重現舊時香港西式建築(但工作關係不了了之,但曾經同外國d大神提出呢個idea而對方都有回應),可謂呢個post ge前身www
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞