[歷史建築欣賞]日本已不存在的西式建築

107 回覆
60 Like 1 Dislike
加油巴打
朝鮮酒店

1910年日韓合併後,當時朝鮮總督府為左令外國賓客能o係朝鮮擁有良好的住宿環境,因此開始計劃興建西式酒店.為了住宿外國賓客ge交通方便,總督府將新建西式飯店選址於京城車站附近,仲將原大韓帝國皇帝進行天祭的圜丘壇部分設施拆除o黎起酒店.1914年10月10日「朝鮮酒店」正式開張
朝鮮酒店係朝鮮半島上第一間西式酒店,仲開創2個朝鮮no.1----朝鮮半島上第一間賣雪糕ge企業同朝鮮半島上第一部lift所在地.

1970年由於舊館唔夠用,營運westin company決定重建酒店,只剩低圜丘壇(https://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%9C%9C%E4%B8%98%E5%9D%9B_(%E9%A6%96%E5%B0%94))

NOW

睇樓主post先知原來日本都有類似東印度公司嘅機構存在

多謝維基
朝鮮殖産銀行本店

現今KDB(韓國產業銀行,韓產行)前身,同東拓性質類似,都係以金融手法為經營在朝行業提供融資( 一下,部分在朝ge日資銀行其實都有大韓帝國皇室投資,因為咁,二戰完左時d泡菜點解唔畀李氏皇室復辟,呢個同皇室欣然接受日皇冊封為"德壽宮李親王"成為兩大賣國證據,被李承晚用黎掠哂原屬皇室ge財產),當KDB搬走後,樂天集團買左呢個地段,然後拆無赦,成棟毀滅,重建成樂天百貸總店.

now
京城基督教青年會館(YMCA)

講起YMCA,可能你會以為係近年窮遊ge前身,sorry,兩者冇關係.想知多d YMCA背景可以去官網睇介紹...

百幾年前,YMCA已經o係首爾開辦旅舍

一用就用到韓戰之後,因為戰火波及而消失,而變成今日咁

BTW,就算唔係毀於戰火,難保今日伸保留到原樣
當年滿洲國嗰啲西式建築樓主有冇打算post?

如果係已經被拆嘅就會囉
當年滿洲國嗰啲西式建築樓主有冇打算post?

如果係已經被拆嘅就會囉

係喎,唔記得咗個topic

補充--朝鮮總督府

o係搵緊其他資料時,發現原來有資料補充同埋錯誤要修正
資料來源:南韓維基

補充

天井

關於官邸,之前post ge原本非青瓦台前,而係位於京城府龍山ge官邸(睇o黎只止一座官邸),鄰近朝鮮駐劄軍營地,毀於韓戰

青瓦台 真.前身係呢座

3D模擬版本

朝鮮總督府仲有一座辦公處o係一個叫倭城台ge地方(位於墨井洞),分為1期2期,係木造ge,又係毀於韓戰

1期

2期
推斷應該係朝鮮統監府(並未正式吞併朝鮮)時期office
各位
因為電腦突然死機
之前儲落嘅資料可能冇哂
更新要無限期押後
唔好咁啦我會得閑時候會update 㗎啦
等等我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞