[歷史建築欣賞]日本已不存在的西式建築

107 回覆
60 Like 1 Dislike
諗緊好唔好介紹左日本國外果d先...大家想點???
因為時間關係,先將要介紹ge建築,由日本本土跳到朝鮮半島,因為明治宮殿落成後一段日子,就到大韓帝國被大日本帝國吞併,純粹就下時間線,先介紹在韓ge日治時代西式建築,同樣以已消失ge建築行先.

朝鮮總督府

如果o係19年前去漢城,大家仲可以見到呢幢宏偉ge建築,但依家就好似係景福宮內,影都唔見,至於點解被拆,原因係:
1.日治建築代表之首
2.復建景福宮
所以1995年就拆到渣都冇啦!

朝鮮總督府廳舍的首任建築顧問係德國人Georgede Lalande,之後由出差台灣多時ge野村一郎接手,而呢座野起o係皇宮,唔係為左破皇氣仲為左咩呢?btw,唔係討論要點就唔多講啦!睇相!

當初design方案
最終
日治時代,府前座光化門都搬走埋
南韓時期成為博物館

雖然個人座building好靚,但睇埋周圍環境,就算你唔係班泡棻廢老嫌佢篤眼篤鼻,都覺得有d...
https://www.youtube.com/watch?v=hh4uARvbEQQ

see
咁睇好似冇問題
但身後ge勤政殿: Hey!Hey! I'm Here!!!

o係拆同唔拆之間,本來有方案係成幢搬走,但因為太貴作罷,所以就成座揼碎哂

總督府消失後,景福宮重建

而唯一遺存就o係天安市獨立紀念館
穹頂個尖sosad

同時冇埋ge就係一座附屬博物館

雖然本體冇左,但日本愛媛縣廳舍...
根本係朝鮮總督府JR
diu唔係要我又單機推下嘛
支持

呢啲模型唔知係邊到有得買呢

呢個先岩
幫推
巴打繼續寫

呢個先岩

冇記錯真係有但唔知仲有冇得賣

呢個先岩

有link
http://www.997788.com/pr/detail_805_33996515.html

呢個先岩

有link
http://www.997788.com/pr/detail_805_33996515.html

唔夠權限睇佢價格
不過我見佢其他都要成叉野
有個凡爾賽宮陣檯頭威過你神檯拜關二哥

呢個先岩

有link

唔夠權限睇佢價格

幫你唔到sorry
btw北京首都博物館有呢座

呢個先岩

有link

唔夠權限睇佢價格

幫你唔到sorry
btw北京首都博物館有呢座

另外如果對清末民初嘅北京建築(華洋結合或純粹西式)有興趣
可以睇"北京近代建築史"(中央圖書館有得借)
清末有好多幾靚嘅西式建築
留名強post
朝鮮道廳

雖然朝鮮總督府逃唔過畀方丈拆ge命運,相比之下其他政府建築物就"好運"少少,逃唔過韓戰戰火,好彩ge有相片同實物存世,唔好彩都相又冇,本體就可能被金家軍或美帝軍ge炮火化為灰燼

保留至今ge有:

慶尚南道廳,今日係釜山東亞大學ge博物館

位於大田ge忠清南道廳就2012年改為博物館

舊look

其他就只有相(可能我搵唔到only )
京畿道廳

平安北道廳
平安南道廳
咸鏡北道廳

下一節,睇埋日本o係朝鮮起ge火車站後會先返到日本先,但唔代表在韓建築篇完結
每次post一次就唔夠瞓
去明治村睇
19世紀啲建築真係靚到痴線
而家
識野既會覺得新建築起得好少家
而家

agger
而家

agger

咩叫少家?
朝鮮半島的火車站(南韓)

舊有藝術價值高ge火車站被拆,而o係東亞情況似乎特別嚴重,南韓都唔例外,原因冇他----土地問題同埋站房唔夠用.
同歐洲出哂名ge火車站比,東亞ge火車站站體建築普遍比較細粒,咁係因為歐美d火車站採用港灣式,而東亞就係側式(好似咁叫),所以分別好大ga...睇相比較下

布達佩斯東站(Terminal Station)

[img][/img]

而o係韓國,除左首爾站(日治時期叫京城駅),就幾乎冇剩

以下直接copy日文名...

釜山駅

龍山駅

大邱駅

大田駅

木浦駅

脫亞入歐
冇post之後啲柒相啫……啲車站
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞