王毅:「如果孫中山先生地下有靈,他也會指著蔡英文的鼻子,說她是不肖子孫」

308 回覆
20 Like 726 Dislike
究竟乜撚嘢喺地下有靈
佢上邊嗰個楊潔篪先係重點
肇輝台,聖瑪嘉烈書院嗰邊既石梯級旁邊啲草到
台灣想咁做?
首先要合作處理漢奸問題先
緊係要鬧啦
剿匪不力
共產黨逼人做漢奸反共
唔止窮人, 知識份子一樣都buy, 如果老毛做sales 應該係跑數冠軍
唔係大把有錢大中華膠華僑返去建設新中国
一個文革變黑五類
有比人鬥過都一定走
50年代,好多海外華僑唔知中共有幾臭,倪匡都入過共產黨
你而家知道共產黨好臭,係之後既歷史事件經驗總結
而且南洋個批華僑,好多都面對南洋脫歐獨立
華僑身份角色轉變而被逼歸國
唔可以單純指佢地係大中華膠
真正大中華膠,係泛民個類支持殖民侵略香港既矛盾大愛
經過鬥地主之後仲翻去嘅或唔走嘅
都係抵鳩死啦
反攻大陸遙遙無期的確係不肖子孫
佢呢個年紀黎講個樣幾型
講句野都岩聽D
連死人都要被代言
百分百勾結外國勢力。
孫中山係唔係勾結外國勢力、去推返當時政權、再建立國民黨嗰個?
以前通街放,寫著同胞勿近就知係炸彈。
直情食埋十四歲日文幻幻
勁過十一超

https://zh.wikipedia.org/wiki/大月薰
1902年夏,孫文的妾淺田春去世[4][5]。同年,孫文通過溫炳臣向其父大月素堂提親,當時男方三十七歲,女方是橫濱高等女子學校三年生[6],大月素堂先以女兒年紀尚輕而拒絕,但後答應。

1902年與孫中山同居,1904年7月在橫濱淺間神社結婚[7]:213-214。兩人在橫濱淺間神社結婚[3]。

1903年夏,孫與15歲的大月薰訂立婚約,並應孫要求,轉到公立英和女子學校讀書[8]:613。7月下旬,孫返抵橫濱[9]:366。7月,兩人舉行婚禮,1905年8月大月熏懷上孫孩子[8]:613。8月上旬在橫濱的淺間神社和孫文結婚,婚後和孫文住在橫濱中華街山下町121番號(兩層樓的磚造洋房),也就是他們初次相遇的地點。
"1915年10月26日,女兒宋慶齡離家私奔,在東京由日本律師和田瑞作證,同孫中山結婚。宋聞之大怒,不能諒解,宋嘉澍夫婦追到日本。據日本人士回憶,宋嘉澍在大門口叫喊:「我要見搶走我女兒的總理!」孫中山出來後,宋突然往地上一跪,磕了幾個頭說:「我不懂事的女兒就拜託你了,請千萬多關照!」之後轉頭就走。 "

49 vs 22 歲, 大27 年, 真係識食
蔡英文:孫中山關我叉事,我又唔係佢既子孫,我阿爺同我老豆都係日本臣民
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞