王毅:「如果孫中山先生地下有靈,他也會指著蔡英文的鼻子,說她是不肖子孫」

308 回覆
20 Like 726 Dislike
國務委員兼外交部長王毅今(4日)晚在柬埔寨金邊召開記者會,批評美眾議長佩洛西訪台。其間他提到美國時任眾議院議長金里奇1997年訪台是一個嚴重的錯誤,表示美國沒有任何權利和資格再做同樣的錯事,再犯同樣的錯誤。不能把過去的錯誤作為今天重新再犯錯誤的借口和理由,「難道美國要把它在歷史上幹過的那麼多的壞事、醜事都要重新再做一遍嗎?」。

王毅指出,美國一貫善於製造出一個問題,然後利用這個問題來實現自己的目標。但是在中國面前,這套做法行不通。王毅表示,我們要發出警示,美國不要輕舉妄動,不要製造更大危機。他表示,美方說中國改變台海現狀,這完全是造謠和污蔑。舉例說明美國持續在改變台海現狀,稱美國實際在不斷掏空「一中政策」。王毅又稱:「如果孫中山先生地下有靈,他也會指著蔡英文的鼻子,說她是不肖子孫」。

https://news.mingpao.com/ins/兩岸/article/20220805/s00004/1659715006899
國父覺得你先至係不肖子孫至真
屌你老味搶人國家仲想騎劫埋人地國父
講出黎唔笑果下好野
係都搵你呢個土共先啦王毅
唔熟書個位,好似係王生喎
老屈死人諗法
人哋中華民國先係正版
乜撚野地下有靈在天有靈就聽過
佢係咪咒國父落地獄?
騎劫咗好多年啦孫中山咪又係為咗統一中華夢搞聯俄容共
孫中山反帝制架喎
唔好爭
孫中山講廣東話
屌晒你地老母閪
人地孫中山正統中華民國 幾時到你共匪代佢講野
唔使講孫中山
我估老鄧而家都想指住而家中共班人鬧
孫中山好似係中華民國,唔係中華人民共和國喎
辛亥革命時孫中山仲係坐係美國勾結外國勢力啊

但係屌蔡英文之前會帶埋列寧、矮仔鄧出嚟屌鳩咗你先
早幾日先話中國人有不信邪、不怕鬼的骨氣,依家又講呢d,點啊夾好口供未?
中共真係唔知個醜字點寫
中華民國嘅大業、同一支那嘅使命,已經去咗支那人民共和國嗰度
毛澤東就真係比佢班撚樣激到翻生
土匪真係唔知醜
執死雞玩獨裁聯俄容共 依家啲人鬧返孫中山不肖子孫就差唔多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞