王毅:「如果孫中山先生地下有靈,他也會指著蔡英文的鼻子,說她是不肖子孫」

308 回覆
20 Like 726 Dislike
成班激到痴晒線

快能d開火拿拿聲ending啦
真係顛倒是非黑白
痴撚線…
層次完全兩回事
紅一代嗰班真係唔係一般大學生咁簡單仲要有啲有埋軍事經驗
就連毛魔雖然唔喺外國讀返書浸鹹水但係都讀好撚多書
咁撚無知
安置退伍軍人生活一向係問題,特別係經濟環境差時

而家大陸既退伍軍人人數有五千萬,退役後待遇同再就業係問題,聽過滴滴既網約車司機登記係退伍軍人既有幾百萬人,換角度睇係體制內安排唔到要企業去幫助,如果有啲戇鳩又打爆呢啲去殺雞取卵,後果可能比想像中嚴重
派居港權比佢咪得
我大概七,八歲 1961, 62 嗰時, 聽啲大人講,日日都有大批走難落嚟既人。 當時係非常包容依啲新嚟既。因為大多數都係逃避天災更甚者人禍。 從依啲人口中得知大飢荒。 有一個做裝修,游水嚟既。 佢話大躍進係大飢荒既根源。 嗰時個個公社都鬥收成高。 因為國家會表揚個啲收成高公社既幹部
咁就鬥報大數。 例如一畝田通常收成五百斤, 佢哋就吹到成千斤甚至更高。 好喇, 吹大唔係無有後果嘅。 因為要將六,七成既收成上交中央。 明明得五百, 但係報成千斤。 去邊度揾成六,七百斤交上去呀。 所以咪食都無得食攞。共產黨攪經濟咪大鑊過揾和尚同你整髮型囉

嗰時資信唔發達, 啲難民淨係知道自己同附近,源途啲慘況, 加加埋埋咪估到乜嘢事囉。 依家上面啲人揾到個臭錢, 就財大氣粗,不可一世。 想下當年都係靠HK接濟喳。 依家咁樣對HK啲後生, 真係恩將仇報, 食碗面反碗底

http://hongwrong.com/hong-kong-refugees/

https://www.youtube.com/watch?v=kIrpmPVuKxg
孫中山搞武裝革命,反政府既代表人物,中共俾唔俾人學孫中山呀
廣東人近廿年發達,主要是吸啜外省民工收租土地分紅,然而這些廣東外省民工一心攀附香港,在香港政權淪陷下,牠們輕易得到居港權,無貢獻地領取大量香港財政福利,例如深圳輸出的雙非兒童問題,說白點,廣東就是利用這些外省民工作為工具,掠奪香港人幾十年來的血汗成果
其實我一直想問你在1970年代移民到加拿大,但當時尚未知道中英談判收回香港,1970年代移民離開香港的人,是否跟中共有關?自67暴動以後,香港是否已經籠罩著中共遲早解放香港的擔憂呢?我是80後出生,很想知道這些歷史
每日150就係新疆殖民鬼計既翻版啦。跟著邊緣化香港土生長人既進升空間。 扼殺無大陸背景人既各樣機會, 慢慢推低你哋喺社會既地位。
所謂由治到興, 不過興就未必有根正苗黃既後生仔份啦。 你睇下個唔識講香港話既局長, 唔通真係揾個可以同港人溝通既人都咁難? 依啲就係賊佬試沙煲囉
一個中國
又話無神論嘅?
佢當年顛覆滿清,犯左咩罪話?
我差啲比土製菠蘿炸死。 我老豆朋友個女嗰時喺左派學校讀中四。 佢自己爆有份整菠蘿。 佢話係直接受上便指示既。遲早一定會收翻香港。 嗰時係1967年。 之後聽聽埋埋啲偷渡落嚟既人講上便既癲嘢。 我老豆決定全家走去外國。走下一個咁 1977 年全部走晒.
小心糖衣毒物
你識唔識㗎?
氹到個班無知識既窮人
如果毛澤東先生地下有靈,他也會指著王毅的鼻子,說他是不肖子孫
忤逆子講孝經!
咁你係咩?
死罪
點樣差d 被炸死?放喺邊度?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞