芯0 : 唔係叫Dancers,係Dance Artists

833 回覆
112 Like 2124 Dislike
我英文唔好,dance係verb, 唔係應該用adj咩?
應該係Dancing artist ?

利申:淨係聽過首歌叫Dancing queen
360 dancer
下年就370 dancer
唔係waiter, 係food and beverage provider
條友自己睇唔起dancer先覺個名有問題
想點
呢啲咪成日覺得人地睇唔起dance, 其實最睇唔起dancer嘅就係佢地自己
好似係有人同陳葦璇同組表演之後講左句好開心可以同dancer跳舞,之後陳葦璇嬲嬲豬,覺得人地用dancer去稱呼佢,身份低左。
方方之後ig就幫拖,叫陳葦璇唔好教壞人,dancer唔代表身份低
弱智,40歲人都咁ON9
Deliverer?
Provider 係供應商
一係自卑心態
自己都覺得dancer 係cheap 先會咁執著個名
Dancer, disposable resource
多咗
做多左喇
高級d, 即係雞同ptgf嘅分別,其實前者係人都知係咩,不過無咁高貴,反而仲平d, 後者名好聽d收貴d
唔係老師 係教畜
一出意外 d牛鬼蛇神出曬黎
dance可以係名詞連埋當一個名詞用
好似bus driver 咁
以前叫舞蹈員冇人覺得唔尊重,整整吓要叫舞者好似高級咗,呢啲都係on99
Sum0想玩政治正確、點知用錯字真係衝出嚟7
班dancer都叫自己dancer,同埋佢喺台上面真係扮演dancer角色,唔明有咩問題

佢哋除咗台上係dancer,台下亦可以有其他身份,藝人、排舞師、舞蹈員幾個身份完全無衝突,做乜要否定dancer呢個身份,擺明自己心中有鬼,歧視dancer
咁anson lo係咩artist
搶fo就真
Compound nouns
Gao 唔掂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞