芯0 : 唔係叫Dancers,係Dance Artists

833 回覆
112 Like 2124 Dislike
香港演藝界
已經騎劫咗 Artists 呢個字好多年!
唔撚該你哋英文唔好,就睇下英語一分鐘先啦!
淨係你哋先至會咁樣稱呼自己Artists
當一個人嘅藝術造詣去到可以自成一家,人哋先至會叫你藝術家.
唔會無啦啦同人講:我係藝術家. 我係黑Artists.
無論畫畫/雕刻/歌劇/音樂...
都有一班大師,佢哋會被稱為artist係一種尊敬!

曾經從事演藝工作劉家傑英語博士,用咗一集英語一分鐘去解釋Artists呢個字.

https://youtu.be/PY1j2pDYEic
IT狗=IT Artist
有無人計過阿毛升左幾多料勞啊屎
dancing people
依家其實要了解既係究竟:
1. dancer
2. dance artist
3. dance artiste
4. dance performer
喺字面上同實際意義上有咩分別。

我自己覺得1,3&4 日常稱呼都冇乜分別 唯獨2. dance artist 係應該指舞蹈造詣有頂級水平、通常non commercial 既先會叫做dance artist。又或者好似巴士司機咁 通常都叫做bus driver, 但理論上其實都可以叫bus captain一樣。人地尊稱你咪ok囉,但好少會咁樣自稱,我諗個道理其實一樣。
https://youtu.be/hbujEE0DbGQ

跳舞果班自己分析舞者有不同層次
你就出黎講班dancer 人人都係artists
你受唔受得起
本來都幾鍾意佢
一出依個story就
佢地跳舞出身個d好似都好抗拒"Dancer"呢個title覺得好負面咁,自己覺得係咪因為d客成日用dancer好cheap wor係後面做佈景wor駛咩比咁多show錢etc

好似造星4個次唔記得邊個無心之下對住陳韋璇講dancer好勁佢就發撚哂癲咁話自己唔係dancer
如果佢敢向fuckerville 開火,我就服佢
講年資,地位,佢一定最清楚業界黑暗面
個story 真心虛偽到爆
老得黎有點天真,幾好
咁個次陳韋璇個team成team都係女dancer嘛個女仔我唔記得係咪alice講左聲dancer好勁係想讚佢地, 點知佢自己聽到就跳制發癲
舉公務員為例:

(1)「公務員」= 一般稱呼
(2)「公僕」= 坊間稱呼
(3)「署長」「處長」「司長」「秘書長」= 職位
(4)「行政主任」「政務主任」= 職級

SUM@collar講緊(4)
連登囝講緊(1)(2)(3)

咁點解唔叫dance performer?

因為「名正言順」「名不正則言不順」
視乎場合

佢地平時會自稱dancer / 舞蹈員
正如平時聽到 醫生 護士 等稱呼

一旦涉及權利與責任
大家即時進入認真mode:

內科醫生 ≠ 外科醫生
注冊護士 ≠ 登記護士
救護員做急救not治療

《全民造星》賽制涉及進級或淘汰
自然情緒繃緊
造星3, 阿左叫左句dancer ,葦璇起晒火
個人身有屎梗係憎比人話個有味
同黑人叫自己做nigger就得
已經亂到唔記得邊季同人但剩係記得陳韋璇
痴撚線
樓下保安係咪叫open the door artist?
你真係周圍屌鳩人傻閪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞