芯0 : 唔係叫Dancers,係Dance Artists

833 回覆
112 Like 2124 Dislike
做多左啦
同叫豬肉佬同肉類分割員有咩分別
由細到大都唔明點解tvb 啲姐仔 英皇twins 雞容個個叫自己artist
明明英文artist 就係解做藝術個啲藝術家 唱歌咪singer 做戲咪actor
中文入面唱歌跳舞做戲個班叫藝人 個名係源自以前做大戲係街表演個啲人
英文入面artist 唔係藝人equivalent 語意根本差九千里
班娛樂圈從業員係唔係都自稱artist 聽到就尷尬

你班CHING CHONG同人哋native speaker 拗
外國artiste 通常指街頭藝人
唔識就搵個鬼佬問下
鐵路維修員

新娘造型師
似足支那
改個名就會唔同咩
失憶
Is…..後面又有s….
就算有人反佢哋99.9%都唔會用dancer呢個term去笑佢哋
何況成個聲明係佢哋圍內出
就嚟收經都重咁撚傻閪
多9餘
佢本身應該覺得自己好撚型

香港演藝學院係兩種稱呼都會用

另外偶然聽啲人會好醒咁話依家唔會再講STEM,而係講STEAM。我心諗依啲人真係好撚煩
此term必火
心態同啲力架一樣
自己玻璃心覺得人地睇唔起自己
dancer係貶義
真係諗多左
Not designer
Is design artist
強國咩,阿豬阿狗都老師
做撚多左
成班終於等到班dancers聯署話唔關十二子事
即刻執到寶咁瘋狂forward

睇黎mirror, error, collar驚到瀨屎比呢件事搞臭咗個星途,咁你班持份者事前出咗幾多聲先?
明知出過事叫人good show又係你哋,而家人哋癱咗先喺度震,好撚噁心
自己睇低自己
唔通teacher, driver, engineer又係低級咩
not singer
is sing artist
都幾痴線
dancer都係職業一種 同 singer一樣無咩睇低
跟本佢自己先係小人之腹
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞