韋伯太空望遠鏡造價 HK$758 億,內置儲存容量卻只有 68GB? 死ssd點算??

156 回覆
4 Like 68 Dislike
1000TB 啦 仲要擺啲鹹片㗎嘛
其實只是cache姐
NASA 全球最頂尖最聰明嘅人先請嘅機構
我哋諗到佢哋一定都諗得到,但係我哋了解嘅層面佢哋咁專業

我覺得大家都已經好勁㗎啦,起碼大家都有思考,但係千祈唔好用我哋平時生活用嘅SSD啲去諗呢樣嘢,

我哋用呢可能擺你資料我哋嘅format帶係佢哋嘅用處佢哋用嘅記錄模式用咩方法我哋都唔清楚
問題係依家佢有冇話唔夠?
同埋唔係所有嘢都擺晒落去嗰個Storage嗰度先send得出去㗎喎
1,500,000公里,去唔到㗎
冇咁多嘅燃料同埋佢今次去去都係要用行星嘅引力加速

哈勃本來嘅設計就係可以比穿梭機去維修,但係今次呢一個就真係好遠嘅地方啦
99%係黑色
無損壓縮之後都係好細filesize
佢係連做都唔會做
原來係咁
唔堅持自己立場拿
太空野首先要求夠長壽穩定
細容量出左夠耐夠數據支持佢夠長壽
唔會下下要換又要火箭升空又要排期

嗰啲火星探測車全部 CPU 都係勁慢勁舊
你做咩質疑連登權威
Btw連登權威咁撚叻竟然諗唔到呢點
是但啦總之唔好再推post
都係垃圾,以太空計畫而言
韋伯嘅工作溫度係-223.2 就算唔理個普遍SSD可唔可以喺咁低溫下運作
SSD嘅溫度都會影響整體溫度, 所以唔係普遍SSD咁簡單囉
On9, 個望遠鏡幾時整好先? 設計果陣可能連64gb ssd都未有
設計上應該唔同
可能人地話64gb,其實放左幾tb入去,每幾年就轉唔同位抄寫
小學雞笑人地啲超級精英電子科學家諗既野
有自卑心理,要靠踩低人地抬高自己拎優越感
但又唔肯諗深一層諗下踩緊乜水
好多科技都係軍事航天下放去民用 最大嘅分別會係QC
仲有一個可能係宇宙空間有強烈嘅宇宙射線,所以SSD等電子零件一般唔會採用低納米製程嘅transistors,以更好抵禦宇宙射線,避免引致bit error

可以想像一個500GB SSD嘅大細同耗電量一定唔會好似commercial use嘅咁細同慳電

印象中早幾年上火星嘅好奇號用緊三十幾納米製程嘅cpu
始終呢啲嘢佢哋係有單一嘅目的,佢唔似我哋平時休息啲乜嘢都要攞嚟做,擺埋個電腦系統,基本上呢啲嘢佢只需要做到最穩定,最簡單最有效嘅指令, 呢啲最緊要可靠,同埋唔出錯

我哋喺地球用嘅嘢,你壞咗隨時玩得喺嗰度嗰啲嘢,基本上佢設計咗幾耐就真係幾耐美國佬,基本上計數計得最準, 所有嘢都要經過國會批核,

呢個國家嘅成功就真係因為佢哋諗嘢諗得多好多

羨慕
佢除咗攞嚟緩衝,同埋可以彌補番望遠鏡同地球之間做唔到通訊,呢段時間就會儲存,同埋 個望遠鏡都唔係淨係影相,佢入面嗰啲數據去到地球嗰度,再用嗰啲超級電腦去解讀入面有好多唔同研究嘅數據
即使當年係想月球嘅阿波羅嘅電腦都唔夠我哋手機快
但係成個系統最緊要係夠安全穩定
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞