韋伯太空望遠鏡造價 HK$758 億,內置儲存容量卻只有 68GB? 死ssd點算??

156 回覆
4 Like 68 Dislike
「餐搵餐食餐餐清」常被用來作為窮人的寫照。近日成為國際熱話的韋伯太空望遠鏡(JWST),原來其內置的 SSD(固態硬碟)數據儲存系統也是以「即日清」方式來運作,儲存容量更只有區區 68GB!目前在消費市場,64GB SSD 已差不多完全被淘汰,就算 500GB NVMe SSD 市價都不用 HK$500,相對於造價 758 億港元的太空望遠鏡何止九牛一毛!為甚麼以巨資建造的太空望遠鏡,在儲存系統上卻會如此「寒酸」?

▲韋伯太空望遠鏡造價高達 758 億港元,但預計工作年期只有 10 年。

Tenba Axis 系列,堅固材質專為攝影師和多媒體內容創作者設計!

據報道,Engadget 在 IEEE Spectrum 的一份報告中發現,韋伯太空望遠鏡使用一個固態硬碟作為儲存媒體,但其容量竟然只有 68GB!要知道太空望遠鏡的任務就是不分晝夜,拍攝高解像度的天文照片。相對於哈勃太空望遠鏡每日拍攝約 1 至 2GB 的數據,韋伯望遠鏡每日最高可以產生 57GB 數據,視乎當日的觀測任務而定。按原定計劃,望遠鏡每天都會跟地球通訊,所以科學家認為 68GB 其實已足夠。

▲韋伯望遠鏡的主反射鏡由 18 片鍍金鏡片合組而成,直徑約 16.5 米。

另一方面,韋伯望遠鏡被設定為繞太陽運行,其位置與地球相距超過 160 萬公里。在軌道上,它會吸收到很多輻射,更要面對 -223°C 甚至更低的工作溫度,因此內置的 SSD 以及其他所有部件都必須經過強化處理,以承受長達 10 年(按:韋伯望遠鏡的使用年期設為 10 年)的嚴苛工作環境。

值得一提的是,SSD 約 3% 的容量是預留給工程和操作數據。科學家們推算,由於深空輻射和老化等原因,隨著時間的推移,SSD 容量將在 10 年內降至 60GB 左右。然而在上周,韋伯望遠鏡的團隊指出,望遠鏡的實際運作表現超出預期,有信心它可以繼續運行至少 20 年。
你話如果每日用十gb都由得你,每日用成5十幾gb都咁慳皮用啱啱好多少少容量,洗唔洗啊?!我諗二十萬都應該夠買250GB掛?!
比多少少系列
冇必要就有咁輕得咁輕
ssd可以有幾”重”??更何況都洗咗幾百億啦,
500gb 1tb有冇依家果個咁堅固先 可能呢件野68gb都花左好人力物力去加固,人地用10年喎要,500gb果啲會唔會冇咁穩陣
堅固唔好壞先最緊要,根本上唔撚到去整
如果因為ssd死左無左左758億
係太空呢d extreme conditions,是但一粒幅射撞埋來就會bit flipping
我估計佢會有redundancy, error checking

可能spec就係68GB,但係要用民用科技既唔知幾多PB既材料來造
先造到果個可靠性
小事 澳門抗疫用左成千億
都話咗SSD要做強化處理你一蚊一GB嗰啲垃圾收返埋啦
佢隻ssd既咩規格? TBW幾多
一日就差唔多寫滿
可以頂到幾耐
好肯定嗰件唔係淘寶貨
其實普通Server用都買到10DWPD 5Year
68GB SLC
咁又好夠用成 10DWPD
咁咪整夠十萬1gb囉,250gb都唔洗一億啦
你咁樣滑坡落去,每個 system 都多一啲,長距離任務就好多浪費
話唔定佢仲有個後備,條數就大好多
好難講,你知啲白人弱智起上嚟咩都做得出,分分鐘預到啱啱好只係一時興起,可以係完全無原因
科學家認為 68GB 其實已足夠。
SLC 128十幾年前咪又係千零
個尺寸咁大就咁大
你幾時會見過2TB嘅SSD會大尺寸過500GB
重量或者會因為晶片數量有少少唔同, 但唔會明顯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞