韋伯太空望遠鏡造價 HK$758 億,內置儲存容量卻只有 68GB? 死ssd點算??

156 回覆
4 Like 68 Dislike
旅行者1號係咪依家地球上發射最遠既無人太空船黎?
SLC SSD 再加防宇宙輻射,再加兩三套後備
諗極都唔明呢度啲人個個都咁有料教nasa做野
但寧願留喺香港搵得50k都唔去nasa為太空探索出一分力
人哋設計過測試過
但就比人用黃金幾百蚊隻SSD去比較
佢個disk講到明要捱 深空輻射和老化,你肯定係普通disk?
唔係既話可能成本好高,你根本唔知
死都唔肯比多少少系列
YES
唔洗太空咁遠
你拎家用SSD去商用都頂唔順啦
唔好意思中文本身係無標點符號
諗起俄佬d 偵察機全部低成本淘寶料裝出黎 成部過期三防相機飛上天
連登仔有冇專業資格去challenge 人地🤣
加上人地可以飛到一百五十萬公里外停留埋特定軌道
從發射到展開太陽能板

所有數據人地都計算好

呢個係極度精密嘅儀器,每一樣嘢都係為佢最需要嘅數據/目的而設
可以講同原子鐘一樣咁嚴格

小tips:

from a systems-view, where the system includes the space-segment and the ground-segment and the communications link between them, yes. And the desired frequency of downlinks is what drives the decision for how to size it.
And that decision then is given back to the spacecraft avionics / C&DH design team where they see if it having a disk of that size is a problem or not.
This decision was probably made initially in 2007-ish, maybe earlier, based on my understanding of how the design progressed and then evolved.

所以,呢個SSD簡單理解只係一個cache/buffering用嘅storage
佢一同到地球通訊就會即downlink
唔係所有資料擺SSD再傳送
Reply錯?
77年技術都差好遠下

Btw 認得個樓豬
傻閪嚟
成班無知嘅人
仲有
好似80年先有sd card
咪係
咩上一代 ?
而家邊個update 到? space shuttle 退左休好耐
由地球飛去 L2嗰點 要足足一個月
設計嗰時,已經無諗住將來可以維修
在軌道上,它會吸收到很多輻射,更要面對 -223°C 甚至更低的工作溫度,因此內置的 SSD 以及其他所有部件都必須經過強化處理,以承受長達 10 年(按:韋伯望遠鏡的使用年期設為 10 年)的嚴苛工作環境。

篇文都寫撚明到咁,連登仔係咪有讀寫障礙
咪柒啦
係錢嘅問題咩?
其實係過唔到background check
我嘅意思係就算1977年發射嘅人造衛星去到離開太陽系軌道都依然可以正常做到佢目標個工作, JWST 雖然係 2007年design 但係唔會差依家太多

公平咁講,呢個唔係普通嘅SSD。
事實上佢嘅名叫做Solid State Recorder (固態記錄器)

擺得落JWST嘅任何一個零件都必須滿足到最惡劣嘅環境,輻射/可靠等等,而未必係純粹要好大容量或者幾快SSD

地球上最快最大容量嘅SSD未必可以係太空正常operating
最叻咪連登仔囉
乜柒都識
NASA? 食屎啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞