韋伯太空望遠鏡造價 HK$758 億,內置儲存容量卻只有 68GB? 死ssd點算??

156 回覆
4 Like 68 Dislike
傻仔
要求高唔係用咁少容量嘅理由
嘩,兒登仔諗到嘅嘢,呢十幾年嚟全NASA所有科學家同工程師都諗唔到
NASA都要上呢個壇學嘢啦
比多1000蚊就可以買隻靚嘅1TB SSD
連登仔就嚟要一統全球
你就傻
呢舊野由用到而家都起過10年啦
機界賤種咁出名,大家都咁認真回仲乜
佢一黎真膠,日日都copy content Fram
白卡程度係唔知自己柒,鍾意被人屌
睇到張咁靚嘅相就知 呢個望遠鏡係偉大嘅
其實唔難
一錘定音
段intro 好尷
係美國先願意做呢d科研野
仲要爆10倍都扔錢落去
機界賤種你都認真回
大家正常討論JWST就得
樓主請大家當唔存在
我都唔同意 講真250gb都未必夠
我會俾多少少起碼上1TB
對唔住,係我錯,錯在我口材唔好,錯在我唔知連登對人唔對事,錯在我唔知連登鐘意服從權威唔鐘意有獨立思考,總之專家講嘅一定啱唔可以質疑,所以武肺初期應該聽專家講唔好戴口罩,因為專家講嘅一定係啱嘅
科學家: 56k 已足夠 download 條片都係幾分鐘
JWST design的時候應該只有SLC(2007左右)
要去到咁捱得極端環境,正常運作10年以上,其實68gb真係好多
根據佢地形容,隻SSD差唔多每日寫滿再send返地球清空,寫滿對SSD本身就傷
你而家買server級SSD,每日寫滿再清,佢都未必敢保證正常操作10年以上
所以更加證明我講嘅預多好過預少係啱
快手坐時光機返去叫nasa set番250gb 啦連登權威
外太空環境
後備可以壞先過隻main
根本唔係保險
唔會冇得整,不過要送太空人上去整好撚貴同有排整姐,哈勃望遠鏡射左上太空先知有問題一樣維修到,只係貴到出汁同好花時間咁解
你不如睇吓L2 係邊,送太空人去維修?
講真如果喺中國做呢啲嘅話一定又唔知收咩費用啊又唔知搞乜鳩嘢,總之佢一定唔會開放呢啲咁嘅相片啊或者資料俾人哋分享
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞