22/23 Grant Loan/ Non means討論區 (1)

831 回覆
5 Like 0 Dislike
唔洗
但佢地人工會計落你家庭收入
被查銀行戶口 佢地要查幾耐
hold住錢唔放…
之後有略略計過爆曬
想問下點樣會知被查戶口?佢會通知你?
會寄信通知你抽到你查銀行戶口紀錄
要填表(同意抽查銀行戶口紀錄)比返佢
咁係會查啲咩?月結單都比咗佢 仲有啲咩好查?查下有冇其他戶口?
我伸請咗彌償人豁免,家下佢仲未有消息,我父母都唔在世,身邊又冇親戚,朋友又唔想麻煩,之前問過佢哋都唔係好情願咁,我又交哂我雙親嘅死亡證書,同銀行statements 畀佢,佢都係要我攞註冊社工嘅信件交代我身份家庭背景,先批畀我。問題係我問咗社工,佢哋又話冇學資處轉介信或者相關嘅文件嘅話,佢哋係唔會貿貿然同我寫信,我打返去同學資處講返個問題,佢哋又話佢哋冇轉介信呢回事…

家下就卡撚住咗起度,早幾日佢哋話再review返我個case啲file,試下同個主任傾吓再交上去上面睇下批唔批,批咗先再寄啲貸款申請文件,一來一回都唔知要搞幾耐,家下都10月,我仲等緊佢啲錢嚟交租交水電煤,如果上面唔批,就變到原地踏步,到時我啲儲蓄一使哂我真瞓起度
佢地用你簽嘅同意書 另外問銀行拎多次紀錄
同埋佢都有戴頭盔,講可能會問埋你申報嘅銀行以外的機構拎資料 I.e 查你會唔會收埋其他戶口
我都抽中,想知有無咩注意
如果報漏可能要嘔返啲資助出黎
等收電話
有野隱瞞/漏報就準備解釋 可能要還返晒啲錢
報漏就應該無,即使有都唔會多錢得去邊,成屋夾埋資產都唔過10萬,係驚麻煩姐,多數會追問d咩,最驚係問埋d幾十蚊數真係鬼記得
個主任會睇曬你交過既資料先再追問你,都係補交返d文件

不過果陣疫情緊所以無上門,依家可能會上門問
有無人仲未批出?
想請問邊度可以攞到文件?想申請
辛苦晒你
希望你嗰邊會盡快解決到啦
一路返學一路擔心啲錢真係少啲力都唔掂
想問下defer申唔申請到grant loan,如果申請到咁洗唔洗寫信比學資處解釋點解defer,定係照常咁申請咩都唔洗做,Thx
fasp八月中收到補交文件
即日網上交咗 到今日都未有任何回覆
個申請好似人間蒸發咗咁

係咪可以打電話去問下個申請進度?
我都係咁...
琴日講完今日就收到信
巴打加油
我都係!終於!
咁我九月中咪…
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞