22/23 Grant Loan/ Non means討論區 (1)

831 回覆
5 Like 0 Dislike
Tsfs grant由暑期申請到第二個sem都就開都未申請到,啲資料補交左56次
睇嚟要打俾個萬小姐摧下佢
想請問吓上學期宿舍津貼通常幾時出?
請問各位 生活費loan 由申請到過數大約要幾耐?(第一次申請,但屋企最近有啲事,收入有變,未必俾到錢我交學費)

星期一交完貸款文件,學資處職員話文件初步齊,已經交俾主任做 2nd vetting,請問之後程序要等幾耐?有冇人試過寫信說明原因要求加快處理?

謝謝
同學校申請遲交學費先
星期五問交貸款文件個邊話齊文件,星期四已經批左
今日星期一打去發放組,就話進度仲係處理緊貸款文件

E家真係唔知點搞,下學期已申請延期,但係都擔心個進度

聽學資處講話安排過數都要1個月 🥲
求賜教
最近妹申請緊grant,因為我之前讀U嗰陣都有申請grant,學資處寄信嚟問我係咪同住,除咗問我拎埋入息,有一句仲問,有無接受任何人嘅援助,包括生活費、支付保險etc,而作為申請人家姐,我過去個年度入面有幫屋企人交過保險(銀行有transaction),咁樣算唔算係援助申請人?

如果我話我代屋企人支付保險,之後佢地比返現金我?咁樣就唔算援助?
thanks

想再問下如果收入自述書度,不包括強積金供款。
係咪則係bank in入銀行嗰net pay salary?
係 除非你有咩咩commission /花紅嗰類野
如果有雙糧個類嘢除咗要填下面,仲要唔要係上面人工度勾走個雙糧?因為上年度份雙糧同一月份人工一齊出?bank in咗個比其他月份多小小嘅數入account。
唔識了 你打電話問學資處算啦
無記錯應該四月尾左右
Tsfs sem2出咗車船未
好似全部都未出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞