22/23 Grant Loan/ Non means討論區 (1)

831 回覆
5 Like 0 Dislike
而家先申請tsfs 計劃要啟動碼開返個ac 仲趕唔趕得切10月申請到
唔係好多中產都爆咩
一定鳩問
我20蚊個frd買野過數比我都問
想問WeChatpay Alipay PayMe點樣搵確實3月31號嘅結餘
有曬record 我第一年就調返轉計
而家就會提自己3月31號既數要寫低
想問如果畀唔到月結單/銀行存摺首頁咁點算
前排先去開戶口搞到限期內唔會有月結單畀到學資處 銀行又冇畀存摺畀我
係咪要即刻寄信畀學資處 同佢講要更改申請
然後喺暫時未能提供資料嗰度加返銀行月結單
你打上去hotline問下先
如果你無交 佢應該都會主動寄信比你叫你交返
月結單無 但係你可以打上去銀行hotline
問下有無得比返一份開戶證明比你(要有開戶日期等)
宜家好似改左做要 ‘提交申請當日電子錢包餘額’?
PS請自己睇清楚申請表 我印象中我電腦填表時係咁寫 ,唔肯定100%啱
試過 得
如果你ft讀書 pt收入就唔洗寫
ft係指?
Full time
ok thx
我個case係我自己同公公婆婆住

單親 老母喺出門自己租屋

學資處畀我當獨居處理 剩係計我自己入息

所以你自己喺出面住問題不大,最緊要係個入息支出balance到
銀行有過數記錄都唔洗?
其實家訪係咪4年入面點都會做一次
想問下淨係比月結單做證明係咪已經夠?屋企人冇打開簿仔,又驚到時CBC之類要比錢去睇,所以想知簿仔係咪唔需要?
```
[member]如果知道21/22學年兄弟姊妹或者母親可能漏報,應唔應該自己主動通知學資處?會唔會酌情處理?[/member]

```
想問下咁樣係咪等佢批就得 唔洗親身去交嘢 因為都交左個幾禮拜都未有任何消息
想請問其他資產-現金嗰度使唔使填,有冇話高過幾多先要填。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞