22/23 Grant Loan/ Non means討論區 (1)

831 回覆
5 Like 0 Dislike
想問下呢
如果我過去2年都有借到non means
下年畢業,但唔想再借嘅話
洗唔洗提早還錢?
定可以照等出年畢咗業先開始還?
23/24 Sem 1 今次搞咁耐嘅
20/4申請仲未收到批嘅信
non means 4月尾交咗申請 宜家仲未有聲氣 是否正常
可以 要另外申請延遲還款
好似要自己交 sem 1學費先
之後佢再退返我交嘅學費俾我? 係咪咁
舊生應該唔使?
利申我都未收到
5月尾打去問佢話收到補交文件
而家都未有信係咪正常?
定仲有乜文件要補交?
因為見上年呢個時候差唔多出結果,上年都係5月中、尾先交
我四月尾交申請都未有結果
近排收到封nlsps免息延遲償還貸款安排嘅信
想問下如果我25年先畢業 今年讀完asso
見延遲個日期去到24年之後計息延期一年

另一個做法係更改就學情況 但係要計兩年息
想問下邊個做法係好少少
正常 通常等得耐代表唔需要再補交文件
下一封信直接出結果
利申: 岩收到結果
想問下你係幾時交有冇補交過文件?
因為下年exchange要停學一年唔知學費有冇得延期,諗住借埋loan然後7月尾出到第一期就趕得切交哂1年學費,所以日日都諗緊佢幾時出
舊年又問朋友現金借咗10萬鬆啲有緊要嘢但3月還晒戶口仙都唔仙下,同阿媽夾埋2萬存款都冇
係咪唔使appeal,因為之前申請冇試過借人錢又冇乜做parttime,今次好驚又拖耐咗冇得交
平時都係一個月6、7千補習,但佢好似唔計申請人parttime
唔該巴打,希望快啲收到
5月deadline前遞申請
5月尾補交文件
依幾日收到結果
明白巴打想快啲收到 但最快起碼要接近兩個月
有經濟需要既可以去搵下院校既Student Development Service
睇下有冇啲scheme幫下手
唔該你巴打,我再睇下呢幾日收唔收到結果先
Non mean 見證人係咪一定要填晒兩個
巴打收到結果未 我都係嚟緊exchange
No
Exchange 過
grantloan唔係都係同普通喺香港讀一樣?有咩分別

反正6月個堆佢哋可能都未睇哂
年年都full grant
真窮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞