點解hr咁鍾意針對人地既求職空白期⋯⋯⋯⋯

478 回覆
1239 Like 47 Dislike
就算有影響都無所謂啦

都話之後有第二份請左我

太多人覺得in一份工 就一定要博到對方請你

但其實根本唔需要咁care 你本身有正常skillset 始終會搵到
唔介意佢問,但唔好追擊到底,仲要有侮辱成份咁追擊

利申:上一份做咗3年,只不過依3個月內有唔少伏工,咪1、2日就走囉,唔通照做咩
邊有侮辱你 人地問係咪你有問題 咪姐係比個位你showoff自己點勁點勁囉
你可以話自己前一份工點叻點叻 老細點睇好你 你又做左咩功績出黎
如果全部冇既 咁你都可以覆佢話唔係搵唔到工 而家早排未ready做長工 所以一路keep住做散工 到最近先搵長工

咁簡單既問題 你又發大到話比人狙擊你空白期 上面又咁多人認同你 老實講我都幾驚訝
以為你好撚型,最後又要戴返頭盔,你見工明知HR會問呢啲你又唔諗定點答都係冇做功課嘅表現啦;根本問空白期係正常過正常,你哋班人心虛就另計,下下話返工做狗做奴,將負面情緒影響全部同事,冇人想同你夾你就冇嘢做到出嚟,最後奶咗鑊就發老脾炒老細魷魚,呢啲咪正正係所有公司最唔想請到嘅員工囉。
岩呀 問空白期好正常 咪照直答返 上面d人講到休息好合理 但又唔敢大大聲講休息 比人問下就心虛發老脾
我早幾個月見工 差唔多每一份d hr都要我講返頭兩份工點解辭職添(而家做緊第3份) 呢d我覺得仲on9啦 幾年前既野要我挖返黎講
覺得你真係好想幫樓主再休息多幾年
直線笑鳩樓主搵垃圾職位
曾經有段長時間乜都無做(以年計)
搵親份份工都無人問空白期
但有啲又會照俾offer
會唔會係因為你港豬響英國見得嘅都係廢工,撚要問長問短咩,唔做鳩就啦
你呢句就已經顯出你好有問題,我係HR已睇得出你呢個人唔請得,
因為你會日日同上司講:「我遲到有咩問題?做唔到嘢又點?
我咁有能力我即時炒你都得啦。」
你條女依家同佢老闆翻雲覆雨緊唔通又話你知咩
HR:點會唔畀你hea?最好hea多三五七年再嚟見過啦,你係百年一見嘅能人異士,公司大門當然一直為你而開啦。
in 啲低下階層先會
in中高層 hr串我gap三個月既話我一定串返佢
條友連幾句中文都睇唔掂仲要亂咁即刻搏咀,做嘢好極有限。
你認咗窮就係要做奴隸㗎啦,唔通又要做雞又想攞貞節牌坊?
香港資HR真係世一鳩撚屎,塞佢地食屎就岩
你都認同巡例問係好正常,
依家係樓主心虛答到支吾以對至會被害妄想症以為個HR串柒佢啫
其實連登仔嘅人生係咪得hea同奴才兩種選擇
你真係好,成班連登白卡追住你嚟咬都仲咁有心機詳細同佢哋分析,不過佢哋係地底泥已經係不爭嘅事實,睇負評數就知佢完全唔明你嘅苦口婆心。
笑撚左,

唔撚屌份工啦

劉華食煙真係好型棍
就係人工低先要問清楚,因為你玩嘢唔撈嘅機會遠高過高薪職位。
覆錯
似調番轉多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞