點解hr咁鍾意針對人地既求職空白期⋯⋯⋯⋯

478 回覆
1239 Like 47 Dislike
你要將common sense/ on-the-job reality 拎去同你自以為既theory 去做對比, 本身已經係一個唔洗講落去既dead-end,

但係你個套, 最少係我咁多年工作入面, 我冇見過有HR 真係會咁諗, 而又上到位, 可以做decision maker, 可以be THAT impactful

我知香港好多HR係咁做,但其實咁係破壞薪統系統.
classic example of reality VS 你腦海入面無人理既ideal

3051943 #260
欣賞埋某d所謂專業HR既諗法:
只要係common sense/ on-the-job reality, 只要冇喺高位既HR係咁諗, 都只會係你腦海入面無人理既ideal,

可以唔埋其他野, 甚至乎係破壞薪統系統
Hr咪聽你講既解釋合唔合理咯,雖然黎黎去去都嗰啲解釋。Reference Check講真邊會成日做,你做Hr人地問你前員工點,你都睬佢On9
查到洗鬼問
9成都問啦
叫佢食屎啦屌
佢兜口兜面話依3個月你都搵唔到工,會唔會你自己個人有問題

咁撚ON9?
智障小學雞
因為唔少,特別係上左位果d HR,係冇現代HR知識.
佢地用個人偏見/仇恨黎驅動
佢地嘅工作係搵位壓價
唔搵依樣都會搵另一樣
只不過係依樣易砌姐
冇錯 呢啲就係資本主義社會需要嘅勞動階層
即係自己都知自己公司係垃圾?
回錯, sor
想回上面講"Hr 心諗你有料就唔使嚟見呢份工"果個
問還問,猝還猝。
你同佢講,上個月見工又係有條HR問佢覺唔覺得兩個月都搵唔到工係你有問題
你問返個H R究竟會係啲咩問題佢又答唔出。
我離開香港之前,諗住搵啲輕鬆工做吓,去左見工,我都唔記得份工係做啲乜嘢都係啲文職工作咁樣,但係嗰間公司就係做一啲保安嘅公司。

入到去個H R都係咁樣針住我空白期,講講下佢都透露到係因為驚係社會事件所以令到我有空白期。
屌佢老母之後望一望條女個樣,同條藍絲KOL陳穎欣一樣樣,佢又去自我介紹陳小姐

條友喺邊度做嘢有冇人知
HR:後遺症影響工作效率,人工打八折
3個月有咩問題
問番佢:下?你唔係架?
因為香港HR係驚你做左陣又走 令到佢隔一排又要請人 所以係找奴才 唔係人材
一個月抖下好正常,如果你冇後面懶型嗰兩句,其實唔會影響你嘅入職機會。
HR:咁點解你唔抖返十年八年至再搵。3個月就死出嚟搵工你人生就唔可悲咩?
睇得出你都係失緊業想搵多個人陪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞