日本高校野球討論區 (2)

1001 回覆
7 Like 3 Dislike
秋季四國大會

準決勝
〇英明(香川1位)4ー2高知(高知2位)
〇高松商業(香川2位)4ー1鳴門(徳島1位)

決勝
〇英明(香川1位)5ー4高松商業(香川2位)

決賽變香川內戰
英明將代表四國出戰神宮大會
高松商下年春甲1席亦應該毫無懸念
第3個位高知同鳴門之爭
一隊縣1位
另一隊輸俾優勝校
個人覺得50/50睇選考委員會點秤

不過考慮埋隔離區光嘅大敗
最後呢兩隊亦可能唔洗爭雙雙攞到甲子園入場卷
秋季近畿大會

準決勝
〇大阪桐蔭(大阪1位)5ー3龍谷大平安(京都3位)
〇報徳学園(兵庫1位)9ー5智弁和歌山(和歌山1位)

決勝
〇大阪桐蔭(大阪1位)1ー0報徳学園(兵庫1位)

前田決賽完封勝協助大桐近畿大會連霸
呢次優勝對履正社黎講亦係好消息
大阪2位(輸俾大桐)加上輸俾準優勝報徳学園出局
個人認為要攞春甲1席機會幾大
另1席睇好彥根総合嘅分析則不變
輸俾優勝校加本身縣1位
春甲亦無其他滋賀代表(地域性考慮)
高田商業黎緊春甲最大希望應該就係大桐贏神宮大會
等近畿再多1席
準決勝
〇二松学舎大附8ー3帝京
〇東海大菅生3ー2日大三

決賽
〇東海大菅生8ー2二松学舎大附
隨著秋季東京都大會落幕
明治神宮大會緊接18/11開始

<明治神宮大会出場校(高校の部)>
北海道:クラーク記念国際 2大会連続2回目
東 北:仙台育英(宮城)3年ぶり8回目
関 東:山梨学院(山梨)初出場
東 京:東海大菅生 8年ぶり3度目
東 海:東邦(愛知)4年ぶり3回目
近 畿:大阪桐蔭(大阪)2大会連続5回目
北信越:北陸(福井)初出場
中 国:広陵(広島)2大会連続6回目
四 国:英明(香川)8年ぶり2回目
九 州:沖縄尚学(沖縄)9年ぶり3回目
提提大家星期五一朝早就有得睇神宮大會
Sportsbull 有直播
開幕戰大桐對東邦
本身諗住睇但係唔記得左
今晚睇仙台育英個場
冇人睇?
仙台育英
九局下
會唔會癲左啲 岩岩先睇到個比分
大桐次次都最早場
零慾望起身睇
聽日就準決勝

大桐對仙台育英

北陸對廣陵
9局嘅育英好恐怖
真係強強對決
新一代大桐由秋季大阪大會開始場場輕鬆贏
暫時打得緊湊嘅真係得呢場對仙台育英
可惜反cup唔到
四球同死球加埋10個都唔爆,前田心理質素真係幾勁
話晒2年生已經當ace咁用

帥到
春甲嗰陣真係勁,但夏甲左右唔知控球差咗定點,被安打數多咗勁多
呢隊toin都仲係偏嫩
睇下春甲之前可以練啲咩出嚟
(神宮大會亞軍應該穩陣)
燈?
又真係燈到
暫時睇未覺得廣陵、仙台育英同大桐有咩明顯差距
黎緊春甲都係呢3隊大熱
兼且依家做埋隊長,點可以爆?所以我都好期待佢出年春甲嘅成績
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞