日本高校野球討論區 (2)

1001 回覆
7 Like 3 Dislike
山田健太 中川卓也 海老根 川原
https://www.youtube.com/watch?v=6WSmmsJiiv8
10:11見到瀨戶勝登個名..個心又戚左一下
秋季東海大會

8強
大垣日大(岐阜2位)4ー2三重(三重1位)
常葉大菊川(静岡1位)5ー4津商(三重2位)
東邦(愛知1位)11ー1海星(三重3位)
加藤学園(静岡3位)9ー2中京(岐阜1位)

準決勝
大垣日大 vs 東邦
常葉大菊川 vs 加藤学園

由於東海地區下年春甲有3個位
但選考委員會會有地域性考慮
某程度常葉大菊川同加藤学園嘅準決勝好大機會變成生死戰
唯一變數係加藤学園贏岐阜1位嘅中京晉級
如果大垣日大大敗嘅話有機會俾靜岡全取兩席

至於論話題性就一定係大垣日大對東邦
因為大垣日大監督正正係東邦出身
曾帶領東邦取得第四次甲子園勝嘅名監督阪口慶三
秋季近畿大會

23/10 二回戰
大阪桐蔭(大阪1位)6ー3神戸国際大附属(兵庫2位)
履正社(大阪2位)10ー2瀬田工業(滋賀2位)
報徳学園(兵庫1位)11ー0箕面学園(大阪3位)

以上3隊連埋龍谷大平安、彦根総合同高田商率先打入八強

剩返兩個八強席位就由以下對戰組合決定
智弁和歌山(和歌山1位)ー京都国際(京都2位)
1回戦 天理(奈良1位)ー杜(兵庫3位)

由於春甲近畿有6個位
入到八強基本上已經好大機會入到春甲
當中大桐、報徳学園同彦根総合由於係縣大會1位
8強只要唔好大敗基本上就可以好好準備下年春甲

即係大家如無意外又見到大桐喇
【日本ハム】柿木蓮が戦力外…大阪桐蔭高時代に根尾とプレー 育成契約を打診(中日スポーツ) https://news.yahoo.co.jp/articles/2ba882bff18cbac756b7db5b5bb58758263e9c8d
呢個禮拜對大桐全體都幾惡夢
巨人橫川都變育成
draft又失收得松尾入到
第70屆全日本吹奏樂大賽

全日本吹奏樂大賽高校部係10月23日完滿結束

前半
【金賞】習志野(千葉)、埼玉栄、東海大高輪台(東京)、愛工大名電(愛知)
【銀賞】淀川工科(大阪)、遠軽(北海道)、市柏(千葉)、精華女子(福岡)、伊奈学園総合(埼玉)、明誠学院(岡山)、金沢桜丘
【銅賞】秋田南、活水中・高(長崎)、坂出(香川)、聖ウルスラ学院英智(宮城)

後半
【金賞】東海大札幌、玉名女子(熊本)、東海大菅生(東京)、岡山学芸館
【銀賞】高岡商(富山)、松陽(鹿児島)、大阪桐蔭、光ケ丘女子(愛知)、浜松聖星、春日部共栄(埼玉)、東海大大阪仰星、磐城(福島)
【銅賞】常総学院(茨城)、就実(岡山)、高松第一
佢衰啲咩
好耐冇見習志野
秋季關東大會

8強
健大高崎(群馬1位)5ー2横浜(神奈川1位)
専大松戸(千葉1位)4ー3作新学院(栃木1位)
慶応(神奈川2位)7ー3昌平(埼玉1位)
山梨学院(山梨1位))9ー1山村学園(埼玉3位)

準決勝
健大高崎(群馬1位)ー山梨学院(山梨1位) 専大松戸(千葉1位)ー慶応(神奈川2位)

今年春甲關東同東京加埋7個位
關東保底5席
東京保底1席
最後1席到時再係兩邊2揀1
係呢個機制下打入準決勝嘅4隊基本上已經攞到春甲入場卷
剩返1至2席好大機會係作新学院同橫浜兩校之爭
一來兩隊都係代表縣1位
二來輸嘅對手亦係其他縣嘅1位
考慮埋地域性
當中又以作新学院佔上風
神奈川已經有慶応代表
相反栃木對上一次有春甲代表已經要數到2018年
秋季九州大會

8強
大分商業(大分2位)2ー1東福岡(福岡2位)
長崎日大(長崎1位)11ー4日本ウェルネス沖縄(沖縄2位)
海星(長崎2位) 3ー2 西日本短大附(福岡1位)
沖縄尚学(沖縄1位)3×ー2 明豊(大分1位)

準決勝
長崎日大(長崎1位)ー大分商業(大分2位) 海星(長崎2位)ー沖縄尚学(沖縄1位)

由於九州地區春甲有4個位
打入準決勝嘅4隊如無意外就係攞到春甲入場卷嘅4隊
長崎大豐收
想問巴打知唔知佢地係點決定比賽球場?
成個九州要專登去沖繩打,
好好奇點解唔係沖繩球隊上去打.
由高野連決定
通常會由各縣輪流舉行
今年咁啱輪到沖繩
上年鹿兒島
前年就長崎
謝解答
秋季近畿大會

8強
〇大阪桐蔭(大阪1位)9ー4彦根総合(滋賀1位)
〇報徳学園(兵庫1位)9ー6履正社(大阪2位)
〇智弁和歌山(和歌山1位)7ー0社(兵庫3位)
〇龍谷大平安(京都3位)5ー0高田商業(奈良2位)

準決勝
◆大阪桐蔭(大阪1位)ー龍谷大平安(京都3位)
◆報徳学園(兵庫1位)ー智弁和歌山(和歌山1位)

近畿大會四強全部係大家熟悉嘅名門校
全部如無意外下年春甲見
當中龍谷大平安近幾年俾京都國際搶哂風頭後今次算係一吐烏氣
終於可以再係甲子園聽到あやしい曲

至於剩低2個春甲位
社由於係兵庫3位加上大敗
兵庫又有報德学園做代表
入選機會應該唔大
實際局面應該係彥根総合、履正社同高田商3搶2
當中彥根総合作為滋賀1位加上地域性考慮
應該睇高一線
但實際結果都要睇返各4強隊伍嘅表現
其中一隊大敗對呢3隊選考絕對會有影響
秋季東海大會

決賽
東邦7―2常葉大菊川

東邦自2015年後再次稱霸秋季東海大會
將會代表東海地區出戰神宮大會
東邦今次優勝亦令大垣日大來年進軍春甲機會大增
加藤学園係地域性考慮下本身已經睇低一線
本身靜岡3位4強輸俾同縣1位嘅常葉大菊川
如果常葉大菊川優勝仲有價講
宜家東邦優勝佢地最大希望應該係東邦贏埋神宮大會
咁東海地區就再多一個位俾佢地
秋季四國大會

8強
〇高知(高知2位)10ー4今治西(愛媛1位)
〇鳴門(徳島1位)11ー4済美(愛媛2位)
〇高松商業(香川2位)4ー3明徳義塾(高知1位)
〇英明(香川1位)2ー0宇和島東(愛媛3位)

準決勝
◆英明(香川1位)ー高知(高知2位)
◆鳴門(徳島1位)ー高松商業(香川2位)

四國今年由2個位變3個位
仲有1席係同中國地區比較選拔
所以最多可以有4席
先唔計同中國地區爭嗰一席(高野連思維推測唔到)
3個席位計準決勝最唔輸得嘅應該係高知
英明同鳴門都係縣1位
而同係縣2位嘅高松商正正係贏高知1位嘅明德義塾入4強
除非有隊4強大敗
如果唔係高知要入決賽先穩陣
高松商掉返轉就應該撐同縣死敵英明
如果自己入唔到決賽
英明又輸埋
咁佢地春甲之路基本上斷硬

另外大家下年春甲見唔到馬淵喇
秋季關東大會

準決勝
〇山梨学院(山梨1位)5ー2健大高崎(群馬1位)
〇専大松戸(千葉1位)5ー3慶応(神奈川2位)延長10回

決勝
〇山梨学院(山梨1位)9ー3専大松戸(千葉1位)

山梨学院將代表關東出戰神宮大會
淘汰橫浜嘅健大高崎4強出局
而淘汰作新学院嘅専大松戸則入到決賽
關東春甲第5席作新学院佔先嘅推測不變
撇開神宮大會因素
橫浜如無意外係同東京2位爭春甲入場卷
秋季東京都大會

8強
〇二松学舎大附6ー2世田谷学園
〇帝京10ー0日体大荏原
〇日大三3ー2桜美林
〇東海大菅生2ー1国士館

準決勝
◆日大三ー東海大菅生
◆二松学舎大附ー帝京

橫綱級對戰組合
4強全部名門/甲子園常客
都好耐無係甲子園見帝京呢個名
杉谷都引退了
下年有冇人準備去睇現場
星期六又有大桐
秋季中國大會

準決勝
〇広陵(広島1位)8ー6鳥取城北(鳥取1位)
〇光(山口3位)2ー1高川学園(山口1位)

決勝
〇広陵(広島1位)13-0光(山口3位)

広陵秋季中國大會連霸
中國春甲有2席確定再加1席同四國爭
除咗広陵確定有1席
光今次大敗對中國春甲另外1個位產生唔少變數
有大垣日大今年春甲前車之鑑(聖隷クリストファー秋季東海大會準決勝但無春甲打)
光本身仲要縣大會3位
而鳥取城北作為鳥取1位準決勝僅敗広陵突然變咗有機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞