日本高校野球討論區 (2)

1001 回覆
7 Like 3 Dislike
何謂日本高校野球?

日本中等教育學校後期課程、高等學校同高等專門學校第一至第三學年嘅學生野球

呢個 post 主力會講硬式棒球

全國大會

日本主要四個全國大會:
全國高等學校野球選手權大會
選拔高等學校野球大會
明治神宮野球大會
國民體育大會高等學校野球競技

全國高等學校野球選手權大會 (夏之甲子園、夏甲)

主辦單位:
日本高等學校野球連盟 (高野連)
朝日新聞社

大會簡介:
最為人熟悉嘅全國大會,每年8月係甲子園球場舉行,出場學校數為49間(100回記念大會增至56間),各府縣出1間代表校,北海道同東京各2間,代表資格係由選手權地方大會中優勝而得到。

選拔高等學校野球大會 (春之甲子園,春甲)

主辦單位:
日本高等學校野球連盟 (高野連)
每日新聞社

大會簡介:
每年3月尾至4月頭舉行,出場學校數為32間(記念大會增至36間),同夏甲贏咗地方大會就有得打唔同,顧名思義春甲係用選拔形式選出代表校,以秋季地區大會成績作參考選出28間代表校,再加神宮大會優勝校同3間特別選考。

明治神宮野球大會(神宮大會)

主辦單位:
明治神宮
日本學生野球協會

大會簡介:
每年11月係明治神宮球場舉行,出場校數為10間,由秋季地區大會中優勝嘅高校參與。

國民體育大會高等學校野球競技 (國民體育大會,國體)

主辦單位:
日本運動協會
文部科學省
主辦都道府縣

大會簡介:
每年10月係國民體育大會主辦都道府縣舉行,出場校數為12間,由夏甲表現優秀嘅11隊加1間主辦地方代表組成。
除咗全國大會
留意日本高校棒球成日睇到地區大會
地區大會主要有以下呢幾個

全国高等學校野球選手權地方大會 (選手權大會地方大會,夏季都道府縣大會)
應該係最常留意到嘅地方大會,因為贏咗就有資格打夏甲,每年6至7月舉行

秋季都道府縣大會
成績好就有得打秋季地區大會

秋季地區大會
10個區,贏咗就有得打神宮大會

春季都道府縣大會
成績好就有得打春季地區大會

春季地區大會
分9個區打,東京會入埋關東地區
新post lm
純計牌面今年興南定尚學高d?
兩強對決50/50
兩隊都沖繩名門
一隊上年夏甲出場
一隊秋季大會冠軍
大會前原本就預計沖繩區今年三強鼎立(仲有沖繩水產)
水產都沉左好多好多年
興南開左五分大局
另外中京大中京面臨出局邊緣
正評等睇本戰
水產今年復興
春季沖繩大會佢地就係決賽贏沖繩尚學奪得優勝
今年中京大中京明顯係私校四強之末
春季大會入唔到十六強出局
今次大會連種子隊都唔係
愛知今年大熱係享榮明電同東邦
更正
係入唔到八強
係十六強出局
この夏も、応援したい君がいる。
新post留名啦,開始要決出各都道縣府代表了
LM
中京大中京死埋,7回CALLED
興南
lm
Lm
終於到大桐
Lm
強豪浦和學院今日爭啲落馬
埼玉大會四回戰對本庄東去到第4局仲落後緊0-5
之後5至7局連續得分反 cup 6-5 驚險晉級16強
大桐初戰輕取10-0.
新post 留名
廣陵係廣島大會3回戰爆冷出局
1-2輸俾英數學館
9局上廣陵0出局二三壘有人但無得分
成隊應該瞓唔著
喊緊
今年咁多爆冷既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞