【I/A】Puzzle and Dragons (695) 九月OP合作開催

1001 回覆
1 Like 3 Dislike
哥林多前書 10:13
你們所遇見的試探,無非是人所能受的。神是信實的,必不叫你們受試探過於所能受的,在受試探的時候,總要給你們開一條出路,叫你們能忍受得住。

自接受女越G手機試煉起,遭受了不挫折
中途更背離信誓抽了很多口
但主循循善誘,好讓我繼續接受試煉
這是一次真主存在的見證啊!!!
唔會送少左石就冇問題 想轉返港版 睇唔明日文

組唔組到羌瘣隊?

終於俾我一次藍天
我不嬲撐王者既
有時隻手就係咁衰
買左2個15蚊 抽得衰 仲有石, 我就忍不住手
錯post,屌
Sorry
港版一樣日文
我知 岩岩轉左
玩多半年唔使識日文都睇得明9成
除非你想明埋故事篇/關卡廢話
係咪要開左港版google acc先再將佢轉日區
呢篇文章唔係討論翻身方法,目的係等大家知道自己嘅定位同埋計劃下一步應該要點做

0:社會底層
包括所有嘅基層,爛賭老豆,毒男,無知婦孺等等,生存嘅意義就係被剝削,輸錢,俾人呃身家,被欺凌,永遠冇得翻身

1:掙扎向上
基層出身,有幸讀到書嘅年青人,縱然自己好多缺點,總算入到大學,有幸嘅會有少少資產或者自住樓,娶到一個普普通通嘅老婆。物質同精神享受都唔會多,因為自己要將一生所有去押注工作同各式各樣冇乜效率嘅賺錢機會

因為青春有限,去到呢個位嘅時候年紀已經唔細,亦都因為出身嘅緣故見識唔夠,人情世故掌握得未夠好,唔能夠更進一步,唯有寄托下一代比自己好

2:真中產
如果讀書好,好到係入神科嘅級數就歸呢一類,可能係做醫生律師,因為冇背景嘅緣故未必太大成就,但至少收入上係去到真正中產,可能係住大屋苑,亦都有機會娶到出身背景比較好嘅老婆,下一代一般都唔會差,想再進一步就要睇下一代係咪生性,只要唔係太過敗家基本上點都唔會差過小康

如果係女性嘅話,通常中學成績同其他各方面都中上嘅話,結婚之後已經即刻上到嚟呢個階層

3:黑白世家
去到呢一代,父母基本上都已經係真正中產,專業世家或者有一盤傳咗超過一代嘅生意,所以仔女教育基本上唔成問題,亦都好少話有好嚴重嘅價值觀偏差,因為累積咗唔少嘅資本,開始有能力去做冒險性嘅創業,又或者響比較冷門但對世界文明重要嘅學科發展(例如天文學),又或者仔女去咗做KOL,乜Sir物Sir,靠聲勢同響黑白兩道開始建立到嘅人脈,去賺甚至係去奪取0-2級人口嘅財富,從而再跳上下一級

二三線明星,中小型上市公司老闆都係屬於呢個階層

4:老牌家族
呢一個級數,已經唔需要用名氣或者財富去證明自己,可能係默默耕耘實現家族目標或者貢獻世界,由第三級上嚟嘅就會改邪歸正,將原本嘅生意轉型成為傳統行業,建立家族名聲

例子:蔣震,大劉

5:社會頂尖
呢一個階層基本上唔需要特別解釋, 視乎掌舵人嘅眼光,可能係安於本地做人上人,或者係放眼國際對世界未來嘅文明作出投資同貢獻

例子:+X,四叔,Elon

理論上,窮人可以用五代時間佢慢慢提升自己,如果好彩嘅話可以一代上一級,極偶然可以跳兩級但係絕無僅有(徐子淇算3上5),平民靚女0上2/1上3或者學生狀元0上2已經係成個系統入面最容易達到嘅一個跳級
我係0
如果係女性嘅話,通常中學成績同其他各方面都中上嘅話,結婚之後已經即刻上到嚟呢個階層
係咪課唔到金了
周利槃特及摩訶槃特資質不同,前者愚鈍,後者聰慧。周利槃特因不能背誦戒律,而被兄長威脅退出僧團。釋迦牟尼佛知道後,派遣周利槃特作打掃工作。數日後,周利槃特以掃帚證得阿羅漢果。
開元七年(719年),有一盧生進京趕考,結果未就,只好留在家中種田。一天,旅途中經過邯鄲,下榻旅館,店中遇見了一位老道士「呂翁」,二人相談甚歡,呂翁送他一個青瓷枕頭,當時店主正在蒸黃粱米飯。

盧生以呂翁之枕就寢,夢中娶了清河崔氏之女,又考中進士,平步青雲,官至宰相。忽遭同僚陷害入獄、流放多年。平反後封燕國公。享盡榮華富貴,最後老死家中。夢醒之後發現店主人鍋裡的黃粱飯還沒煮熟,可見此夢時間非常之短。
兩隻信,一武一本體俾王騎用定二本體好
問咩問
抽多隻啦問
每日登入都無石派
邊有動力開game
等睇埋星期一d上修先啦
可能水隊重返唔到榮耀
任進任退
120好貴呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞