其實香港有咁多狀元醫生真係好值得感恩

283 回覆
3253 Like 135 Dislike
咁但係就算dse考試係社會最公平都好
都依然非常唔公平呢
的確係好唔公平
家庭既影響好大 亦都好睇個人既天份適唔適合個體制
但係係讀書方面努力啲 比起做好多其他野得到收穫機會大好多
而且而家無論上網定現實生活都會揾到資源幫到自己讀書
我自己都好希望啲靠讀書脫到貧既人會幫下啲讀書唔叻或者屋企環境冇咁好既人 至少係唔公平入面增加成功機會

CU HKU 呢啲真係尖子先讀到

上次睇咗個BU
講兩句已經知佢廢
之後直頭篤撚住佢個頭話:睇得你就梗係想你開假紙啦,BU仔,唔使解釋啦吓話,如果真係有病會唔會嚟睇你呀?
之後佢喊住寫咗張醫生紙畀我
香港啲醫生, 尤其是肯喺公立捱嗰班真係好respect
其實唔只醫生, 有次入咗公立住院, 搵唔到病因諗住照出院, 其實入面需求率咁大, 我走咗空返個床位對佢哋應該好啲, 但病房入面啲姑娘、巡房啲醫生、治療師之類仲緊張過我本人, 叫我住多兩日check真啲好過, 仲話趁公立冇逐項收費慳返啲先抵check
feel到佢哋真係好有heart, 好多謝佢哋
我就做右幾年嘢
你認同一句廢話都好意思講,你叫啲魚跑一百米都好公平,叫啲馬游五十米都好公平
教育先係培養人才,只為考試嘅人唔會幫社會進步創新,亦唔識發掘自己強項
鄧飛
grammar咁撚差就唔好淨係撻句英文啦
定係唔識google check下先用呀?
又未去到要魚跑步咁誇下話
首先唔係講成個教育制度係咪公平 係齋講考試相對社會好多事公平 至少個考官唔會知你係邊個你咩出身而評分 而且除左佔好少分既SBA 都冇可能做到請槍考試

DSE 咪又係考中英文數同一兩科選修 其實都係好基本既野 如果一個人完全唔識中英文 強項淨係踩板 拍片 打機 瑜珈 表演 煮野食 呢啲我好相信好難揾個考試滿足佢 而主流大學都唔容易有課程適合佢
大家想揀錢途最好嘅科(例如醫科),同難唔難讀無關
咁高材生讀書叻,學業成績令到大學優先考慮佢地,然後interview再篩,結果醫科成個cohort都係高材生
前面成村高材生爭緊嗰幾百個位,讀書唔叻嘅學生根本唔會爭得贏前面嘅人

假如香港醫科出嚟fellow咗留港執業都係成世最多5皮港紙一個月,到時咪可以睇下仲有咁多高材生揀醫科囉
講緊醫院同醫學院

私家診所多黃綠醫生,全世界都一樣
Private Practice係一盤生意嚟,醫術水平係其次,賺到錢就得
屌, 工程師就是gum...
活生生例子.

70-8O年代 天之驕子
到9O年後走下坡
千禧後再變水泡, 人工如是.
唔好阻港豬造神啦, 華人賤種係要玩領袖崇拜先過到日子
外國醫療事故可以告到醫生破產, 香港嗰啲切錯器官/切切吓走咗去都無事, 差幾廿皮
唔比喻有人唔明,亦唔誇張,你搵菲比斯去打羽毛球比賽囉,都好公平架,但冇意義
考試公平係廢話,我阿媽係女人從來冇同人講過,唔會有人覺得阿媽唔係女人

考試嘅重點唔係公平,係大規模測量能力嘅工具,唔係準確反映人類強項嘅工具
中學公開試同專業試唔係同一樣嘢,偏偏中學試好大機會決定專業,用錯工具話之你公唔公平

你嘅說話暗示因為公平,所以佢係最好嘅分級篩選工具,唔知係唔係咁啦,如果唔係就根本阿媽係女人

香港醫療水準主要係個專業試把關,中學個試最多係令大學班人教得舒服啲,因為考試叻嘅人都讀得書,呢啲人做事都認真,所以病人可以放心啲,因果掉轉
泌尿科名醫張新村脾臟當腎臟誤切 六項專業失當罪成 僅停牌18個月
https://lih.kg/3063959
泌尿科名醫張新村脾臟當腎臟誤切 六項專業失當罪成 僅停牌18個月
https://lih.kg/3063959
做醫生要幾多學識先可以救人
仲要學一世都唔會學到好多野
人工高是正常

相反做死黑警就屌你老母啦,拎咁多錢就係打市民
笑死 唔睇% 係咁係度吹
不過讀親ib多數都有錢 世界係咁唔公平
真,專科商科真係要graduate entry only
大學靚GPA + MCAT/GAMSAT/GMAT成績好,點都公平過中學公開試

老實有幾多個中學生會好清楚自己未來嘅career先?
UG比佢哋讀返啲最有興趣嘅major
而有志讀專科商科嘅學生,咪順便喺呢幾年take埋啲prerequisites去準備相關嘅專業入學試囉

何必咁早定生死?香港現行制度根本就係既得利益者唔想窮人/latebloomer上流而設計出嚟
有錢就可以讀AL/IB 行後門
窮人就考dse
假設平民出身 讀書叻嘅
好多人係脫貧>社會地位>實現理想

低風險高回報只有讀醫
可能dental都係

低風險低回報
Pharmacy
XX治療

高風險高回報
Law GBUS QFIN呢類
覺得與人鬥其樂無窮
或者真係有興趣咪揀

讀醫係理性選擇
至於醫德呢啲可遇不可求啦
社會上大部份人都係打份工 過得去咪得
幫醫護硬上一大堆光環反而佢地仲大壓力
搵錢就搵錢啦,洗講到咁撚偉大。
冇錢冇得醫係政府醫療政策嘅問題
唔關醫德事
唔係話佢地為咗錢先讀醫,而係佢地明明係呢個目的又講到自己好偉大咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞