其實香港有咁多狀元醫生真係好值得感恩

283 回覆
3252 Like 135 Dislike
喺香港讀得醫唔講係咪最醒但都一定係最勤力嘅人,最少證明佢哋係讀醫方面會好俾心機去讀,畢業出到嚟水平都絕對唔會差得去邊。我喺香港睇醫生,只要見到個醫生係hku/cu grad嘅都會好放心。

其實醫生嘅質素真係好重要,只係香港醫生嘅水平太高,令大家都覺得醫生唔會醫死人係好基本嘅事。但你睇吓牆內幾多醫療事故,再諗吓佢哋啲醫學院點樣收人,dse得十分都有得上去讀醫

醫療係大家都絕對享受到嘅服務,我唔知大家會期望、要求依班讀書比較叻嘅中學雞去達到啲咩成就或者對人生未來4、50年有咩長遠規劃同埋抱負,但係我好肯定佢哋投身醫療絕對係會好穩定咁造福到大家又可以保障到佢哋自己利益。

當然你問我係咪應該用一個咁嘅考試就決定到少部份人終身嘅利益依點我都係有保留,但dse嘅機制係相對公平,大家都係跟住遊戲規則玩,佢哋咁努力贏咗個遊戲就值得有獎勵。如果努力讀完書係冇乜回報,畢業出嚟幾年啲藍色衫起薪都係高過你,邊個會肯讀得咁辛苦?

好多人鬧班狀元係為咗錢先讀醫,喺我嘅角度睇真係好酸。你哋自己搵工轉工何嘗唔係揀package最高嗰份offer?有邊個返工唔係為咗錢。何況嗰啲都係辛苦錢嚟,班狀元中學嗰陣日讀夜讀,去到大學又係日讀夜讀,到畢業出嚟要肩負人命嘅壓力,又要oncall 36,然後仲要繼續讀書進修。有幾多人做得到?大把人大學畢業之後書都無睇過。點解你哋對於肯堅持咁樣毅行嘅人係會劣評多過鼓勵?

最搞笑嘅係佢哋唔怪政府令到產業咁單一,令到啲人讀書唔讀神科、搵食科淨係可以乞食,反而走去怪人為咗錢讀醫。喺香港依啲咁嘅地方生活可以點樣唔諗錢?

最後想同各位就嚟讀medic、讀緊medic同埋讀完medic嘅你講:我真係好敬佩你哋咁努力,好多謝你哋肯服務我哋,香港有你哋依班咁高汁嘅醫生係香港人嘅榮幸
讀醫都唔易架 又要讀6年+1年實習 做公院又辛苦工時勁長 為人工揀科揀工有咩問題 唔洗養家咩
除非扮到好偉大啫
冇比較冇傷害 可能過多5年再睇呢po既時候會有更深感受
好肯定等鄰國啲醫生湧哂入嚟之後佢哋就會識得珍惜
狀元做醫生
連登仔:挑!班狀元咪又係為錢

成績中上嘅人做醫生
連登仔:香港醫療倒退!想當年大把狀元醫生
黎緊班人唔係中上喎⋯⋯講緊會考唔夠14分果啲都可以做到
但係復旦嘅質素都係
local個班咪勁
香港上去個班就
有狀元做醫生律師
但就係無狀元去做老師
會俾人笑佢傻仔有醫生律師唔做
只能夠講老師人工畀其他專業拋離得太遠
諗返轉頭 幾廿年前香港可以有咁嘅成就
除咗普及教育之外 好多叻人去咗教書都有關
咁醫德就真係同成績完全冇關係,但最起碼香港嘅醫生手勢唔會差得去邊
班死支那五毛,平時屌醫護班賤畜仲未入黎既?
連登仔話我睇唔到 我睇開私家
連登仔不嬲logic有問題

根本係因為想讀醫先會做狀元
而唔係因為做到狀元而想讀醫
咁都有唔少考得高分嘅唔想嘥咗個分,所以先走去讀醫
medic收一半non jupas你唔講
仲收成堆唔識廣東話 淨係講普通話嘅天之驕子
感恩
讀醫為錢真係得啖笑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞