其實香港有咁多狀元醫生真係好值得感恩

283 回覆
3253 Like 135 Dislike
paid
其實係香港做醫生先人工咁高
結論:一般屎聞可以直接上一頁 你慢慢感恩。
醫生 手勢好唔好其實唔大分別
好多病 到到訓練差唔多
醫德先最緊要
好多醫生好無品 作為一個病人
遇到依啲醫生真係寧願唔睇
坦白講有病唔好香港醫
醫生技術又落後 醫療設備又差 醫德又無
奇難雜症出去醫仲好
急症室班垃圾真係好偉大呀睇唔到病既醫生讀書勁又點
以你講嘅邏輯推斷狀元應該得返個名
你寫唔係我
連登有幾十萬人
一句連登仔就屌曬一個議題正反兩面
無撚敵
係,不過好可惜而家係讀唔成書果啲人出黎教書
運登係屌護士唔屌醫生
唔係鬧佢為錢 係下下有單暖心故事 細個俾醫生醫返好於是大個立志做好矯情姐呢啲故仔佢知你知我知 但就年年都要訪問loop一次
仲有就係薪酬待遇緣故大家有得揀都傾向醫生 變咗其他產業無咁多尖子投身 發展唔平衡囉 但呢個就唔係班學生問題
香港老師人工已經數一數二穩定跳pt
ib易咁多
Grammar 咁撚叻去做英文老師
早兩年有個狀元話當年救護員救返佢啊婆 覺得醫護好有意義blablablah

下面第一個comment話咁佢應該去做救護員
到而家仲記得
唔好比林作見到呢個post呀
分分中搵人買起樓主架
IB 45分滿分。讀六科,每科7分滿分,其餘3分為bonus points。

個別科目除左大考,仲計internal assessment。例如數學你要寫一篇2000字論文去研究一個題目,有個想讀醫既學生寫左一篇用calculus方法去搵dna double helix嘅表面積,自問當年a level嘅我絕對無能力寫得出一篇言之有物嘅文章。

3分bonus points包括三樣野:CAS(你當係義工加活動搞手)、TOK (學習拆解人類係點學習,遍見係點形成,deconstruct the knowledge, 又要寫篇文),、extended essay (3500字學術論文,接近undergraduate final year project)。幾樣野都做得好係先拎到3分。

仲要呢兩年嘅學習中,你仲要寫personal statement去投考大學,面試等等。

IB 狀元嘅要求係非常之高。學生一定要有一個好家庭、好學校先可以全心投入上述所有事情。

唔讀DSE,去讀IB嘅人係本身已經對讀書有信心,所以高分比例相對多。弱IB學生亦有大量補習資源,有家庭支持,所以外人睇落去IB 好似易高分d
TLDR
你真係當香港考得好嘅嗰啲所謂尖子有寶咩根本香港成個教育制度 人材篩選制度都落後 一板一眼 冇前瞻性
建議以後講連登仔呢個term前加番'某部分'會好啲
比唔倒最高人工去d研究人員,
令最叻既人唔去主力研究新科技學問而去主力應用,
律師,診所醫生推動倒幾多新發展出黎?
明顯成個社會都有損失
但其實喺呢個制度入面競爭出嚟嘅人係咪真係叻 其實都好值得商榷
其實滿分應該係做科研
醫生應該係比25-30分做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞