其實香港有咁多狀元醫生真係好值得感恩

283 回覆
3252 Like 135 Dislike
QS ranking都係用錢就可以買高d排名
LSE 排名仲低過shittyU
同美國比好似有D唔公平,人地幾億人口,產業多,出路自然多
應該同一D人口同香港差唔多既已發展地區比,例如新加坡,以色列呢D
真心想知佢地既狀元係唔係都湧晒去做醫生?
唔係
佢地科研好勁
同佢地比,似乎香港真係唔掂喎
人地有料到個d 唔會全部去讀醫療科
香港讀science 大部份都冇乜料到
所以真心唔明
個個狀元走去做醫生明明係壞事
有D人係都要講到係好事
中國人血統就係中意造神 製造權威 然後俯首稱臣
真心係戇尻,試下同其他國家人民講,一個地方叻的人去晒做醫院開診所,睇下人地咩反應
DSE得幾percent人有25分以上
香港地浄係叫高分去讀搵食科 然後冠其名做神科
健康的社會風氣係各行各業都百花盛放 有匠人精神
但香港冇

香港得內向型專業服務業 菁英幾乎去曬醫院
唔係搵最多錢,只係比唔願冒險的人相對睇落穩定的工種
喂人型垃圾潛完水未呀, 點樣大把醫生"至少"拎咗個fam med專科再攞第二個專科?
我淨係諗到以後要講支話
唔使同上面啲人嘥氣, 有本事佢哋就中學讀ib, 跟手再攞個45分返嚟睇下, 等小弟見識下係唔係真係咁易
(btw 全球肯定唔止二千個人考啦

況且你估每一科都單獨做一個IA咁容易咩, 只要佢哋親手落筆寫一次EE 同 TOK essay就知道有幾撚麻煩

其實每一個考試制度都有自己難嘅地方㗎啦,
況且依家都畢業咁耐, 再喺度單單打打有咩意思?都係嗰句, 你屋企有資源嘅而你又想讀, 你咪即管走去讀ib囉

識得有勁人可以有機會讀ib, 但係最尾都選擇讀dse, 最尾一樣考得咁好. 講到尾, 你係勁嘅, 讀咩都係咁叻㗎喇. 你係唔掂嘅, 讀ib都唔見得你會成功, 況且如果你冇24分, 連diploma都冇(雖然真心冇乜可能)

其實新加坡同以色列係國家,香港只係特別行政區
香港嘅定位就係financial hub,唔同前兩者可以想點發展就點發展
真係以為醫生平平無奇定點
點解香港人永遠搞唔清楚醫科(or in general 醫療科)收得高係因為多人揀(尤其係多尖子揀)
學位demand>supply,大學自然會收條件最好嘅candidate,chur高哂收分
講緊香港2000人考100個狀元啊IB真係好有挑戰性
公院醫生真係好值得我哋尊重

明明可以有好多更加舒服嘅選擇

都留低服務大眾市民
鄧飛幾時做過狀元
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞