其實香港有咁多狀元醫生真係好值得感恩

283 回覆
3252 Like 135 Dislike
唔識就收嗲啦,讀完家庭醫學專科再讀一個專科呀柒頭
成層樓得一個普通科醫生,「中環都大把普通科啦戇鳩」
實有人兩個專科㗎, 夠有人又中醫又西醫啦, 會有幾多呀, 搵啲outlier做證據, 做乜柒
你cap出嚟一個fam med都無呀傻閪, 驗腦驗眼啦智障
咁你拎到數據未呀on9
你真係弱智
中環9成都係專科醫生,之後又唔認自己話大把普通科醫生
幾時去驗腦?
lm
呢9頁嗰啲係異型定喪屍?
人地叫你拎數據證明香港醫生水平差過外國醫生喎
講GP呀智障, 唔識就死返入你老母個白濁閪啦, 係咪生你嗰時有淋病hsv生撚到你條智障腦障礙
Trust me dude
#124自己睇啦, 你又係眼殘?
智障同智障圍爐好叻叻
巴打係咪撈亂咗家庭醫學文憑同家庭醫學專科?
家庭醫學專科會有FHKAM(Family Medicine)資格,唔係拎住張家庭醫學文憑就係家庭醫學專科醫生
趙小婷?
再過多幾年,香港既醫療水平只會越黎越差
一來人口老化問題
二黎就係樓主想講有d 垃圾支那醫生會黎香港做
到時大家要袋定封利是先會開房救人
諗起都悲哀
有中同dse19分去左北大讀醫wor
IB 7分 同dse lv5差唔多比例
但dse全5 冇可能讀到medic
咁講 亞洲黎講 所有新野都會係香港最先有
(唔計研究/研發果d special case)

因為香港唯一好處就係註冊新野好快
外國出完幾個月香港已經可以用
如果你follow中大醫學院個page間唔時就見到佢地話做左亞洲第一個乜乜乜手術

有d儀器係日本同台灣註冊排左幾年都唔批
唔好意思DSE 5嘅比例係13.0%,仲低個IB個7唔少
條智障擺明唔識啦, 潛撚咗㗎啦
最戇鳩就係呢類人, 唔識又以為自己好撚醒
讀醫療科
老師話其實讀到佢哋咁叻
俾醫生更加賺錢嘅工好容易搵
多謝你哋
香港出晒名慢喎.....每次新藥都係去左日本台灣先,質子治療機人地台灣用左幾年,香港先話引入
質子治療機係極端例子
因為太撚貴 同埋你望下部機幾大
舊醫院既房未必擺到,同個配套唔得
然後要起新醫院/新房就要過立法會呀建築署呀機電工程署呀
起碼5年啦

同樣道理d藥咁撚耐就係因為衛生署定醫管局個入藥委員會
好似1個月定3個月先開一次會
每次開會先傾10隻定20隻
所有新藥都要排隊 你諗下排幾耐

但細細部果d手術儀器就冇呢個問題
因為醫生覺得用得就可以直接用

我觀察既結論係 一要經過d唔係醫生既公務員/行政人員就會好撚耐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞