講下我以前喺大陸畀個女編劇搾乾嘅經歷(五)

1001 回覆
873 Like 70 Dislike
respect
有冇小語示意圖
點解好地地一定要將個故仔變甜故?
係咪喺連登唔寫甜故就無人睇?
咁連登出文唔係為搵食,唔想你太難受同委屈 大家都係免費享用,鍾意咪睇唔鍾意咪上一頁囉

或者你想借個故出名/ 出書都唔定,我唔知,但哩一刻我唔介意見到老沙任性啲跟多啲自己意願咁寫,睇到哩度覺得你平時迎合金主已經夠多,搵次自由啲咁創作都唔過份

加油
咁真係發生左嘅情節黎嘛,又唔係夾硬要加甜
幹你籮
唔洗咁上心嘅
依度無人出糧俾你,你鍾意點寫就點寫啦
唔洗重寫啦
你想之後重手啲一件事
我哋又唔係你老闆
定你覺得有班on9真係會除褲呀
應該真係有人會除
老沙
大家同你玩下
講真上連登你仲開埋新po 又窄乾又盛
會誤會架隨時搞出人命架
寫故就梗係要重甜架啦 定律黎架嘛!
你明解冇呀

我地要求你同所有女角都要有重甜
我睇個勢 肥肥瘦瘦 呀瘦好似想同你發展下
寫埋美極囉
身為免費仔,有得睇已賺到,老沙你真係唔洗又道歉又重寫
呢個世界無免費野,佢用咗咁多連登仔time cost推文正評
麻煩你計一計,連登仔推post嘅時間成本到底值幾錢?有秒秒幾廿萬上落唔睇走去推post?佢正皮又有幾錢收?
因為一開波啲人問樓主有冇甜樓主話有
有無小語示意圖比大家幻想吓
期望與落差
本身冇甜咪當普通一個故咁睇
講到明有甜就expect唔止一句帶過㗎啦
平心而論埋今次,幾咸幾淡係作者決定,但就算走咸都有其他方法交待細節,從劇情嚟講,之前做編劇做到要賭錢寫得好詳盡同精采,咁做編劇做到有女食都應該係另一個高潮位,值得畀相應篇幅去寫啦,從讀者角度睇我認為依家未係最平衡

不過我自己唔係揸筆搵食 唔啱聽就當我講錯啦
小事啦老沙 既然唔止一次嘅留力下次寫好佢 唔使再重寫啦
我諗最大嘅問題係個期望落差
上個post得四百幾comment嘅時候樓豬已經話等大家推爆個post 下個post會有大家想睇嘅野 改埋post名
然後今日去到戲肉停左 大家等左全日
結果幾句帶過左所以先群情洶湧姐
我諗大家又唔係想干預樓主寫咩嘅
老沙應該埋頭重寫緊
有小小期待
多多鹹啦屌
有冇戴套? 有既話個套邊到黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞