日本肯開放自由行未啊!!!!!

1001 回覆
533 Like 41 Dislike
9月應該難啲了 保守啲11-12月左右會開放應該幾樂觀
耐心等下啦
Ching你呢個風仲準唔準 今日出咗新聞好似話就算放寬都係加到入境戈數上限5萬左右?應該無得唔跟團?好傷心呀我張機票10月尾
轉機票啦
唔睇楓葉睇櫻花囉
我睇好香港放人 日本都未放
如果日本依一波真係同世界各地差唔多 係9月頭回落
10月尾都可能有機會既
同埋好多日本近郊既景點要請返人 要ready 返可以接待大量遊客都要啲時間
特權人士點同我地依啲二等公民比較?
根據日本相關新聞指出,明天岸田首相將公布新一階段(9月起)的邊境措施。

除了取消入境前72小時PCR陰性證明之外,同時將入境人數鬆綁為每日5萬人。(疫情前平均每日約入境7.7萬人)

另外針對無導遊陪同的旅遊(自由行)也會同時進行評估調整。

等聽日公佈啦
source?
好似有啲機會喎好緊張呀
唔洗導遊跟隨但都係要報個schedule比旅行團
邊個咁聰明諗到呢啲柒方法架...
(唯一合理啲嘅可能性係佢即日放寬然後等多一個月到等案例大跌之後全放,不過似FF多啲;但放棄上機前PCR反而係我意料之外,真係唔知想點 )
公怖左未?
而家日本呢邊お盆休之後。 中招人數都上返少少。
可能重症又唔多。

同埋72小時前唔使PCR 係打左3針先唔使唧
唔入黎好地地 一睇啲相 我好撚想去日本
望梅止渴嘛
一係咁撚on9分別不大
掉返轉,要打齊三針加PCR test但有自由行
應該都大把人狗衝
三針加出發前24小時pcr test
已經搞掂啦
依家好多版本
有啲就係純粹三針唔使報告
入境上限人數多左
但繼續跟團

有啲就報三針就可以自由行

等記者會
岸田首相は、首相公邸からオンライン形式で記者団の取材に応じ、新型コロナウイルスの水際対策で日本への入国や帰国の際に求めている72時間以内の新型コロナ検査の陰性証明書について、9月7日から新型コロナワクチン3回の接種証明書があれば免除することを発表しました。

岩岩公佈
呢個係PCR 喳嘛
我要既係開放自由行
要再等下
我要自遊行呀
勞動大臣幾時出嚟講嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞