日本肯開放自由行未啊!!!!!

1001 回覆
533 Like 41 Dislike
啱啱訂咗機票1月飛日本
希望順利去到啦
12月尾應該一定得啦
樓主啲相係自己影?
講咗三年
樓主都想係自己影

將來一定有機會的
8月尾啲AM玩完,換定下年先
UO東京4千幾,諗緊買唔買
負擔得起就買啦
去馬我都買咗東京
班藍屍得把口話幾撚愛國
又話愛國安法返大陸係玩必須
又話大陸仲好玩過日本韓國個D
實際上身體最誠實最想去日本
你對比返美國韓國個疫情統計表
最高峰都係二個月月(12-2) 月
韓國(2-4)月之後會急速回落
日本7月開始大約9月頭就會急速回落
估計都係唔洗簽證但要團去
據報導,岸田総理正計劃進一步放寛水際對策,包括完全免除入境日本者必須在入境前72小時接受PCR檢查並確定為陰性的規定,以及調高每日入境上限人數至20000人以上。

預計岸田総理今天將有正式發表。

https://newsdig.tbs.co.jp/articles/-/131923?display=1
如果有上限係咪都係要簽證 會唔會唔夠人爭
真係唔知
日本探討免除入境前在海外的新冠檢測

此前入境日本或回日本時需要在國外接受新冠病毒檢測,目前日本政府已開始探討附加條件免除這一規定。如果入境者已接種完新冠疫苗,將免除入境前在國外的新冠檢測等,逐步放寬限制。日本政府還將調整提高入境人數上限。全部掌握日本國內新增感染者的政策也將進行調整。根據感染狀況,在近期進行判斷。

關於新冠疫情防控,日本首相岸田文雄8月22日表示「一兩天之內將公佈進一步減輕保健所和醫療機構負擔的政策」。岸田文雄在首相公邸在線回答了記者提問。 日本現在的出入境對策規定的單日入境人數上限為2萬人,還要求提供從海外國家出境前72小時內的新冠檢測陰性證明。有人指出,這在七國集團(G7)中最為嚴格,在檢測體制縮小的國家越來越難以獲得新冠檢測陰性證明。有人批評,很難從日本去國外出差和旅行,還影響接收部分重啟的訪日遊客。

日本政府還將調整全面掌握新冠感染者的政策。醫生詳細報告的對象將限定於老年人等重症化風險高的人。

按照傳染病法,日本把新冠歸為新型流感等傳染病,診斷醫生有義務將所有患者的信息提交給保健所。由於目前感染者猛增,醫療機構及保健所的業務負擔很重。

https://zh.cn.nikkei.com/politicsaeconomy/politicsasociety/49616-2022-08-23-09-25-35.html
睇應該未放寬自由行
日本擬放寬入境管制 打齊3針者毋須提交核酸檢測陰性證明
https://lih.kg/3121662
依家咁嚴重都話放寬 遲多一個月回落晒 應該仲會放寬
你睇真係今日個放寬係放寬d 咩
熱門post 有
放寬人數上限 放寬證明
已經係好消息 依家疫情咁嚴重日本無打算收緊入境
過多一個月疫情回落 只會更加鬆手
1. 佢放寬唔洗跟團真心唔知幾時
2. 入冬應該爆得仲勁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞