講下我以前喺大陸做編劇寫爛片嘅經歷

1001 回覆
3087 Like 76 Dislike
韓國已經超越得太多,唔值得比
連泰國都衝出國際屌打香港
出貓、炸雞,netflic又有girls from no where
套套都又賣座又口碑好
冇人會要求份劇本冇錯字,睇得通順就得
我知啊 但泰國又好韓國又好一開始都係乜都冇
都係靠行內人努力加本地人支持加d彩數先成到事
泰劇一開始都係仲狗血浮誇過溏心風暴
但有個基數係度先會出到好嘢
香港而家確實係差好遠
但都係嗰句放棄就等於投降就真係乜都冇
你應該都係做呢行相關,大陸2000年頭吸咗一大班香港人上去做嘢,然後學晒啲技術就自己嚟,大腳飛起香港人

假如宜家我返大陸做嘢係計境外人士
明星點可能有我份
有好多問題我都覺得問得幾好,答下都冇壞嘅
所以黃viu食撚咗東南亞星馬泰係好正確

香港一年衰過一年,但都可以每年有一半都係垃圾

偷橋、壓價、拖糧、成班吹水佬老圍威喂、帶呀媽返工依啲陋習依咁多年都可以冇改過
抗日奇俠手撕日本人果套,拍果條友係喺Cctvb拍西遊記同封神榜果個黎,cls
大把導演講嘢都一舊舊,辭不達意,反正都唔洗佢寫
基本邏輯係
人窮就會搏命,因為你冇資源之下就得返你個腦
所以你會絞盡腦汁令你個product可以比人見到、大賣
有錢之後,安逸喇,反而懶得用個腦
香港大把呢啲導演同編劇
我好多時都係今年搞下年新年檔期嘅網大,趕時間居多,好少將個項目時間拖咁長
lm
因為強國自己本身根本冇通俗娛樂嘅基礎食得飽飯都未有幾個十年
佢地而家啲古裝片 武俠片 仙俠片 仔細睇都睇得出舊時香港嗰陣底 至於綜藝同現代嘢就抄韓國多
窮到冇戲開絞完都冇用
同埋港產片近年接近新現實主義嗰批戲係唔差㗎喔
講精緻其實精緻過八九十年代嘅唔少戲
但數量太少加題材小眾 都係形成唔到一個風潮
凌偉俊算唔算出名依家?
小弟大學同學
???
因為個底就係香港嗰一套,雖然唔係抄得好足
前幾年漫威嘅爆谷爽片係主流,拍苦情戲冇人埋單
sorry 唔識
用埋不思進取 厄飯食嘅人 全世界影視行業都有
even勁到美國咁都大把爛片
我都係認為個餅做得夠大先有可能養得出係金字塔頂嗰啲好作品
啲劣人劣嘢 只可以等佢地自己俾市場淘汰
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞