講下我以前喺大陸做編劇寫爛片嘅經歷

1001 回覆
3087 Like 76 Dislike
真正嘅敵人從來都唔係同行,我好老實同大家講,同行係朋友嚟,呢個工業係需要好多人參加先運作到
其實呢行唔係冇人,係冇錢
今時今日拍片易紅啲
咩叫奶頭娛樂
係咪好似bb吸奶咁,得個癮
我知
其實唔需要理香港電檢
你過到大陸內審點會過唔到香港電檢
去台灣新加坡果啲華語市場有冇得做?
仲好記得當年一路追文一路追你菊花
第二日開始正式實習,我八點就起身刷牙洗面,仲同鏡入面嘅自己打氣:「加油!」

梳洗完畢之後,我因為唔知工作室大門鎖匙喺邊,唔敢出門買嘢食,於是煮咗個即食麵加隻蛋當早餐就開始喺廳度等。

點知我一等就等到十點,阿星一啲要起身嘅跡象都冇。

我曾經一度想敲門問佢幾時開工,但作為一個新仔,咁樣做好似好冇規矩,最後我都係決定乖乖地坐喺梳化度玩住手機等。

忽然間門口傳嚟鎖鑰開門嘅聲,我一聽就知道有人要返嚟,成個心都當堂跳起,變得好緊張。
但門後嘅人似乎開唔到門,鎖鑰聲擰咗好耐都開唔到門,最後索性不斷拍門。

「到底係邊個?死喇,阿星又未醒點算?」我嗰時方寸大亂,唔知點算好。

最尾實在冇辦法,唯有膽粗粗咁去開門,一開,視線一抬就見到一個年約二十六、七嘅女人醉昏昏咁企咗喺門口。

我第一個反應係「好高!」

我有一米七五高,對方著住高踭鞋差唔多成一米八。

對方面色泛紅,全身散發住濃烈嘅酒氣,打扮一睇就知落咗去浦,條短裙僅僅遮到底褲,幾乎一彎腰就走光。

佢操東北口音,一見到我就皺晒眉好唔耐煩咁用普通話問我:「你誰啊你?怎麼在我住的地方?」
我見佢一副宿醉頭痛,仲未完全清醒咁嘅樣,好怕佢突然大叫,於是即刻答佢:「禾是阿星大回來的(我是阿星帶回來的)。」

「阿星?」佢一臉狐疑咁上下打量我,但似乎就對阿星個名有反應。

「隊隊隊(對對對)!」我見佢識聽普通話,即刻雞啄米咁不斷點頭。

「我不是跟他說過不要再帶男人回工作室嗎?」佢用力推開我,一行入屋就兩腳一踢,揈開腳上對高踭鞋,但佢仍然好高。

「……?」點解我聽完總係覺得好似有啲怪怪地。

佢醉貓咁嘅款,行路左搖右擺都不忘同我講:「這次我就當作沒看見,下次再帶,我就要跟導演告狀了。」

最終佢赤住腳咁行咗入女編劇嘅房,閂門上鎖。
點解?
我成個腦幾乎都係短裙以下嗰對長腿,腦海中都不斷喺度諗:「點解可以半個身都係腳咁誇張?」

之後無論做咩佢對雪白嘅長腿都會係我腦海中浮現,揮之不去。

嘈完隔咗一陣,阿星先打開房門,一副未瞓醒咁嘅樣披住毛氈探頭而出問:「沙士……啱先係咪有快遞拍門?」

「小語啱先返咗嚟,直接入咗房。」我指住女編劇間房又講:「頭先佢好似話咩唔准你再帶人返嚟?」

「唓!唔洗理,佢飲大咗。」

「哦……」佢咁講,我唯有咁聽啦。

阿星見冇事就想縮返入房,我即刻叫停佢:「阿……阿星啊!」

佢停低轉身等我繼續講。
「我……我哋今日幾時開始做嘢?」我淆淆地底咁問。

我唔知咁樣問佢會唔會顯得我好似懶勤力咁,但第一日實習嘅我都驚自己有咩甩漏。

阿星望住我一眼問:「宜家幾點?」

「十點四十八分。」我睇咗手機一眼應佢。

「咁早,發咩神經吖。」佢好不滿咁入返房,閂門前又講:「一點先好叫我。」

「一點?」我以為自己聽錯。

「呯!」話口未完,連佢都閂門上鎖。

我一個人喺客廳百無聊賴,個個都瞓緊得我戇鳩鳩咁醒咗。
我個意思係過唔到大陸電檢
根本就唔會開拍
所以唔存在一個問題
拍完先至知過唔到電檢

我按照導演嘅吩咐拖住行李喼行過對面馬路,好神奇,喺等紅綠燈嗰時我發現原來只要儲夠一定數量嘅路人,大家就會好有默契咁一齊行過對面,係完全唔需要理個燈咩顏色。

好似只要人多,班揸車嘅就一定唔敢撞佢。

十年前我去過北京,最驚既野唔係食錯野,而係過馬路
小語高清圖
有你所講嘅含意,因為太長我就唔展開解釋,google會詳盡啲
我真係冇幾可會睇新加坡電影啊
個個日撚日要hehe我
我冇拎過月薪,做耐咗錢反而少咗
好刺激架,好似玩青蛙過河咁
天黑莫回頭,菊花排滿人
仲要係又紅又正既$12000
好似即刻結婚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞