講下我以前喺大陸做編劇寫爛片嘅經歷

1001 回覆
3089 Like 76 Dislike
大概會由我畢業後點僥倖入行,搵到工作室開始做嘢講起,當中都會講下編劇呢行係點樣運作,嗰時嘅收入有幾多。

都會提及一啲行內秘聞:演員潛規則、陰陽合同、幽靈票房......等等。

睇完之後,大家應該會對編劇呢個行業甚至成個影視行業有更加多嘅認識。

覺得好睇嘅畀個正評或者推下post話畀我聽,我會更新得快啲,感謝大家。
正皮左
儲多d出左先講
內容呢?
LM
「記住,每一百個編劇得一個生存到落嚟。」 

呢句係我編劇老師上堂第一樣教嘅嘢,曾幾何時我以為只係一個誇張嘅比喻,到後來我先知……

佢講嘅原來係真。

約莫十年前,大陸嘅娛樂事業開始起飛,好多投資者都想喺呢個新興市場入面分一杯羹;同時,因為一般院線電影嘅回報已經滿足唔到佢哋嘅需求,網絡大電影同劇集就此應運而生。

更低嘅成本,更高嘅回報,係每個投資者都夢寐以求嘅優質項目。

由於大量熱錢湧入娛樂圈,影視業因此迎來一段野蠻生長期,製作費屢創新高,一直到范冰冰被爆陰陽合同,政府出手整頓成個娛樂圈為止,呢個勢頭強勁嘅爆發期先被強行中止咗。

整個過程大約維持咗五到七年,可以叫做曇花一現。

而我曾經喺呢一段時間返過大陸做編劇,亦都因為咁我見識到呢一行紫醉金迷、物慾橫流嘅一面,見過好多誇張嘅事,亦都識咗好多奇怪嘅人。

如果你係一個想喺香港靠揸筆搵食或者將來想投身去做編劇嘅人,我嘅故事你或者可以參考下。

我叫沙士,係一個職業寫手。
留名
香港做編劇嘅困難之處,我未喺電影學院畢業就已經體驗到。

喺浸會大學最後一個學年,學校需要我哋出去實習,搵老闆拎一份實習報告返去先可以畢業。

我試過入電視台,但可惜嗰時唔收新人,電影公司就更加難,香港一年開嘅戲十隻手指都數得晒,就算請編劇都唔會請我呢種冇經驗嘅人,所以喺呢行如果冇人帶嘅話,其實好難入行。

好快身邊嘅其他同學都陸陸續續搵到地方實習,得返我仲係一個人吊吊揈,未有著落。

望住條死線愈嚟愈近,我都焦慮起上嚟,心諗難道想喺香港揸筆搵食真係咁難?未畢業就已經面臨俾人淘汰。
就喺我都唔知點算好嗰時,突然間有個做場記嘅朋友發咗個訊息問我:「喂,沙士,你搵到地方實習未?」

我聽完個心當堂跳咗一下,即刻零秒覆佢:「未啊,係咪有介紹?」

片刻過後,對話框又彈咗一句出嚟。

「咁啱喇,我跟緊嗰個導演最近搵緊編劇,仲要係新人都唔介意,你有冇興趣?」

我一直搵唔到實習嘅原因,就係因為我係個冇經驗嘅新人,難得有人連新人都肯要,我就好似捉到救命稻草咁快速打字應佢:「有啊!」

「但講明先,實習地點唔喺香港㗎喎。」

「吓?唔喺香港?咁喺邊呀?」

「北京。」
Lm
北……京?

喺電話面前嘅我收到呢個訊息之後都窒咗一下,嗰時我從未試過自己一個離開屋企咁遠。

所以對此多少都有啲猶豫,但場記朋友又同我講:「你唔使即刻應承嘅,可以出嚟同導演見過面先再決定。」

我諗咗下,最後覆佢:「好啊。」

但我作為未入行嘅新人,一諗到即將要同一個有多年拍攝經驗嘅導演傾計,難免會感到緊張。

如果佢問嘅問題我答唔到咁點?一個編劇去見導演之前要準備咩?表現唔好會唔會連累我朋友?

對此我一無所知,雖然覺得好驚,但我仲驚畢唔到業,所以點驚都好,係個男人就要頂硬上。
時間定咗喺兩日後,起初我以為會去辦公室之類嘅地方見面,但一查佢畀嘅地址先知原來係一間茶餐廳嚟,仲要好多人行出行入,嘈到飛起嗰種。

為咗唔好遲到,當日我仲特登提前三十分鐘去到目的地。

其間我好緊張,腦入邊重複回憶所有可能會俾人問嘅問題。

就喺約定時間差唔多到嗰陣時,我嘅電話突然間響起,拎起一睇,顯示係導演打嚟。

同一時間一個身材高大嘅男人拎住電話推開餐廳門行咗入嚟,舉止都相當豪邁,一見到我手機響就行到我面前坐底問:「你就係XX介紹嗰新仔啊?」

我即刻成個人喺張櫈度彈起,笑住咁應佢:「係啊!導演。」
留名待看
沙士 好耐無見
之後佢擺擺手示意我坐低又問:「乜你個名咁奇怪嘅?叫沙『土』?」

「其實我叫沙『士』,導演。」

「咁仲奇怪添!病毒名嚟。」佢望咗下手機又講:「叫嘢食先,邊食邊講。」

我原本以為會係正式嘅面試,佢會問我好多有關電影呢行嘅問題,但成個過程只係好普通嘅交流,問下我鍾意睇咩電影,喜歡咩類型嘅片種,對未來嘅市場發展點睇。

喺一個鐘頭嘅面試期間我幾乎係雞啄唔斷,冇停過咁講嘢,盡量唔畀有冷場出現。

但係佢忽然問我:「啊沙士,我問你,你覺得對我哋嚟講點先係一個好嘅劇本?」

我諗咗下應佢:「嗯……好睇嘅?」

佢搖搖頭又講:「咁樣對觀眾嚟講係,我嘅問題係對我哋導演同編劇嚟講,咩先係好劇本。」
我都好耐冇係討論區出文
有冇用編劇嘅身份食過支那妹?
咁就梗係有啦
已成功留名
留名跟進
雖然講故唔想駁故,但真係好好奇係咪真
推上熱門
文筆又幾引人入勝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞