講下我以前喺大陸做編劇寫爛片嘅經歷

1001 回覆
3087 Like 76 Dislike
唔知以為做編劇會賺到大錢
同埋比人走數,拍爛檔寫完1個仙都冇真係多不勝數
再講,開工先嘅收咗錢先唔係好合理咩?
遲開工咪遲收錢囉
有咩問題?
講到編劇好好搵咁
幾多編劇乞食冇人講?
「二十二,下年準備畢業。」

「吓?」呢次輪到佢好驚訝:「唔似喎。」

我唯有笑住答佢:「咁我都知自己望落唔似編劇。」

佢趁停車嗰陣開燈望咗我一眼:「哇,唔講以為你三十二。」

「哈……成日都有人話我生得太急。」我一有機會就換話題:「我哋宜家去邊?」

「返工作室啊,我哋喺四環嗰邊租咗個單位做嘢,你啱啱先落機,肚唔肚餓?帶你去食啲嘢先?」

我嗰時都真係有啲見肚餓,就唔客氣咁講:「好啊!」

「工作室附近有間清真牛肉拉麵鋪幾好食,我帶你去試下。」
天黑讀者lm
北京除咗凍之外,畀我嘅第二印象就係塞車,嗰時誇張到夜晚九點幾都可以塞緊車。

返到工作室附近已經差唔多十一點,阿星停好車之後帶咗我去一間相當簡陋嘅小麵館,雖然細間但係枱面抺得好乾淨,一塵不染。

收銀後面嘅牆上貼咗一張巨大餐單,麵館所有嘅餐品以及價錢都喺晒上面。

我望住餐單睇咗好耐:「點解搵來搵去都冇豬肉嘅?」

「作死你咩!回教唔食豬肉㗎!」阿星窒咗一下講:「好彩人哋唔識聽廣東話,一陣嬲起上嚟送你去見阿拉!」

「我……我要個紅燒牛肉麵就夠,你呢?」

「同你一樣。」

我即刻舉手叫人:「伏墓園(服務員)
我諗起依段

大師兄嬌喘一聲倒在外賣仔嘅懷裏,喺呢個時候,大師兄眼如微絲,濕潤嘅雙唇,微微張開,口中噴出有如蘭花一樣嘅香氣......對住如斯尤物,佛都會動心啦。外賣仔一手抱腰,另一隻手也不閒着,偷偷的從大師兄衣襟挖入,係佢豐滿既雙峰附近,周­圍任意遊覽。而大師兄嘅慾火再也控制不住了,嗰兩粒的,亦由軟嘅棉­花糖變為硬嘅橡皮糖啦!
Lm
一個回族打扮嘅大媽走嚟問我:「要吃什麼?」

「腰倆哥熊嘯鳥鹿麵(要兩個紅燒牛肉麵)。」我特登伸出兩隻手指強調係兩碗。

但回族大媽似乎唔識聽普通話,搲爆頭都唔明,我轉為向阿星求助。

「他說要兩碗紅燒牛肉麵。」佢微笑住同大媽講。

對方聽完如夢初醒,等佢走咗以後,我問阿星:「我講嘅同你講嘅有咩唔同?」

「嗯……語種唔同掛?你頭先講嘅幾乎都係廣東話嚟。」

食完麵之後,我終於嚟到工作室,有成千幾呎大,三房一廳一廁一廚。

起初我以為會見到其他同事,點知阿星打開門之後成個工作室都黑媽媽,咩人都冇,顯得相當空蕩蕩。
有冇睇過飽偉聰d片講佢以前d經歷
最撚癲係有時搵你傾吓劇本
寫完個大綱又比埋橋
然後一句話唔啱用收你皮
咁樣都算,最後套戲出咗真係用咗你條橋但冇你個名
幾正,留名
拎去報稅同實收係兩份唔同既合同
想問好耐 其實好多時編劇係寫到去到幾細節位?
同導演係咪最大 話改劇本就改?
Thx
用咗都搏你唔敢詐佢型,「唔係咁小氣丫嘛?」
其實呢段都算幾清晰
不過寫法似講故佬多過劇本
出錢嘅資方最大,因為導演都係佢地請返嚟拍戲
Lm
但而家好興賣腐同攪cp
Live左
BTW北京冬天真係好深刻
gogogo
Lm
識唔識拍天機果個導演?
資方>監制>導演>編劇
最好笑係一套戲嘅誕生係調返轉
導演+編劇比橋比大綱/劇本
監制覺得sell到
一齊sell比資方
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞